Вријеме је за потпуну забрану усташког поздрава “За дом спремни“

0
255
Амбасадор Израела у Хрватској Илан Мор изјавио је данас да је вријеме да се у Хрватској покрене потпуна забрана усташког поздрава “За дом спремни”, реагујући на скрнављење споменика жртвама холокауста у Вараждину на којем је нацртан кукасти крст и усташки знак.

 

“Сигуран сам да ће надлежне институције у Хрватској и даље чинити све да се починиоци што прије идентификују и изведу пред лице правде. Ово је право вријеме да се покрене и потпуна забрана сваке употребе ноторног поздрава жЗа дом спремниж”, наводи се у саопштењу израелске Амбасаде које је потписао амбасадор.

Мор је навео да је био тужан и дубоко шокиран лошим вијестима које су стигле из Вараждина о вандализму на новом споменику изграђеном као знак сјећања на жртве холокауста, смјештеном насупрот вараждинске синагоге. Споменик је изграђен од цигли из усташког логора смрти Јасеновца.

“Мислио сам да ће нови позитивни дух помирења који данас влада у Хрватској, а који се мора похвалити, зауставити оне крајње елементе у друштву који и даље негирају холокауст, релативизују страхоте усташког режима над Јеврејима и Србима, Ромима и антифашистима који су се догодили у злогласном логору Јасеновац”, рекао је израелски амбасадор.

Мор је истакао да овај вандалски чин јасно показује да у Хрватској још има људи који нису научили никакву лекцију из историје и из највеће трагедије у човјечанству коју су нацисти и њихови сарадници у Европи, а и у Хрватској, нанијели јеврејском народу, преносе хрватски медији.

Непознати починилац нацртао је кукасти крст и написао усташко слово “У” на споменику жртвама Холокауста у Вараждину.

Из полиције су навели да су у периоду од 20. до 22. новембра црним спрејем нацртани увредљиви знакови на споменику који се налази на шеталишту, на јужној страни парка у Вараждину.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

two × 1 =