Европска комисија: Вакцине свим земљама чланицама ЕУ истовремено

0
271
Европска комисија преговора са произвођаћима потенцијалних вакцина портив Ковид19 „у име цијеле ЕУ“, и нема „паралелних преговора земља чланица са фармацеутским компанијама“, кажу у Бриселу.

 

Поводом најава неких земаља чланица о различитим треминима за почетак вакцинације против Ковид 19, у ЕК наглашавају да ће вакцине бити доступне свим земља чалницама у исто вријеме и под истим условима.

„ЕУ заједно преговара са компанијама које развијају вакцине и закључујемо заједнички уговор с њима. Када вакцина добије “зелено свијетло“ и ауторизацију Европске агенције за лијекове, онда земље чланице могу да почну да наручују вакцине“, каже портпарол Комисије Стефан де Керсмекер.

Предсједница Европске комисије Урсула фон дер Лајен најавила је да ће се прве ауторизације за вакцине против Ковид19 за употребу на територији ЕУ дати до краја децембра 2020. године.

Истовремено, у ЕК кажу да нису у могућности да дефинишу колико брзо ће се након ауторизације вакцине наћи у продаји.

„Када ће се тачно вакцине наћи на тржишту и бити спремне за куповину зависи од процедура, али ми покушавамо да радимо што је брже могуће имајући у виду безбједносне препоруке“, наводе у Комисији.

У Бриселу наводе да након што Европска агенција за лијекове да „зелено свијетло“ у другој половини децембра, Комсија мора да да своју дозволу за стављање вакцина на тржиште ЕУ.

У оквиру ЕУ стретегије вакцинације, у Бриселу инсистирају да се за потребе земаља чланица преговара са фармацеутским компанијама које ће своју вакцину производити на територији Европе.

Наглашава се да ће све земље чланице у исто вријеме и под истим условима добити одобрене вакцине које, по потреби, могу да подијеле и трећим државама на основу билатералних споразума.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

five × two =