30 типова паљанских коментатора

0
3648

30 типова паљанских коментатора

Револуционар тип – носи беџ „Че Гевара“ на торби, уби га неправда. Смета му што на Палама нема више концерата. Имао је свој бенд, али је баталио јер је несхваћен. Живи у центру или је студент. Примјер коментара: „Каћете довести YU групу!“

СрБски патриота тип – набилдан само бицепс, на њему тетоважа „шара“ или тигар. „Не“ увијек пише састављено са глаголом и све великим словима. Гласао је за СДС и чезне за данима када је palelive био једини портал на регији. Живи у Горњим Палама. Примјер коментара: „НЕЗНАТЕ ВИ ШТА ЈЕ СРБСКИ НАРОД“.

Толерантни тип: Свира гитару, има мало дужу косу да може проћи као рокер, али ипак довољно сладак за фенси сарајевску раају. Прича да стално излази у Сарајево, али је претежно кући и гледа Надреалисте. Мрзи све што је везано за Србе и традицију, отворено хули и исмијава Божић, улази у филозофске расправе са пријатељима који му честитају Божић. Када је Бајрам уредно честита и напише на фејсбуку „Свим мојим пријатељима исламске вјероисповјести…“, јер на тај начин показује колико је толерантан. Студирао је енглески и никад није очистио другу годину због „књижевности“. Живи у центру или на Корану. Примјер коментара: „Свим мојим пријатељима исламске вјероисповјести желим срећан…“

Водовод у Брезовицама тип – има га на сваком порталу, мрзи сваку власт (без обзира која је). Мрзи Додика, Вучића, Путина… Сву су му криви за нешто. Позива народ на устанак. У просјеку има пола лајка по коментару. Живи у Брезовицама. Примјер коментара: „А шта је са водовода у Брезовицама?“.

Исфрустрирана феминисткиња тип: Јавно бојкотује фејсбук говорећи да то нико у свијету не користи (иако га има) – за њу је инстаграм закон! На ИГ качи слике на којима је нашамарана или разбијене лабрње (јер на тај начин она исказује забринутост за права жена у Прачи). То је уметност бре! Ошишана је на паж и носи ленонке. Није видјела свијета. Живи у старој градњи на Палама, поријеклом је из Праче. Тип коментара: „Ово је вама окићена јелка?! Мислим, what a fuck, хаххаха @WhoRunsTheWorld-Girls“

Дифовац и стручњак за све тип – одгледао је неколико документарних емисија на Националној географији и на Јутјубу документарац о Кошарама. Из тога црпи сво своје знање. На свом зиду качи опширне коментаре и анализе покушавајући да сакрије чињеницу како је средњу школу, а поготово факултет, завршио „нагузове“. Највећи је „стручњак“ за корону, економију и туризам на овим просторима. Одбија да носи маску у Оногошту. Цуре није имао још од апсолвентског. Има опасног кера. Живи на Станици Пале. Примјер коментара: Шест редова досадног текста и онда: „…то је власт, а не ови црвени што су увели диктатуру и забранили нам кретање, како би сад фино могли да оптерете буџет општине!? 🤔“

Ама зар је битно тип – вјечито мири завађене коментаторе и страначке пулене. Избјегла је из Сарајева, а Паљани су је спасили у рату. Живи у Аустралији, а за Палама чезне више него за Сарајевом. На сваку фотографију Пала коју неко окачи ставља love стикере и прича како нигдје нема такве љепоте. Не воли кенгуре. Примјер коментара: Ама људи, па зар је то битно.

Ја сам из Сарајева тип – живи на Палама. Родитељи су му се преселили из Фоче у Сарајево због посла, а исто су напустили када је почео рат. Тада је овај тип имао двије године. Презива се исто као фамилија са Вучије Луке и страшно га нервира када га питају: „Шта ти дође тај и тај презимењак“? „Не дође ми ништа, ја сам из старе сарајевске породице“. Дјевојка му се обично зове Данка или Ранка. Прије њега је имала само једног момка „ког је искрено вољела“. Љубоморна је на одбојкашице. Он има секси подшишану браду. Примјер коментара: „Ако мислите да је ово лијеп кафић онда сиђите мало до Града“.

Шта је с нама борцима тип – у рату је превозио хљеб до Требевића. Правог рата није ни видио. Увијек долази да се слика са Белим вуковима и на све фолклорне секције. Има повелику кућу без фасаде на ближој периферији, али није асфалтиран крак који иде њему до „преткућу“. Ћерка му је добра риба. Писао би ћирилицом коментар, али не зна да намјести. Примјер коментара: „A sta smo mi borci od Vas dobili, Jesmoli za ovo ratavali?“

Фала начелнику тип – њему свака власт ваља. Претежно је задовољан јер у Живиницама није имао ни упола толико. Живи на Репцима. Збуњије га технологија, али има фејсбук због фамилије у Америци. Није тражио, али је од општине добио пластеник. Примјер коментара: „Фала начелнику“.

СНСД тип – завршава право и чека га приправнички. Не обраћа пажњу на то ко је из које страначке омладине. Други мисле да је наиван због тога. Битно му је да добије скрипту да копира. Чешља се „устрану“. Воли кад се распали ражањ. Живи широм Пала. Примјер коментара: „Ово је прави потез!“

ДЕМОС тип – исто као СНСД тип само што обраћа пажњу ко је из које странке и што се не чешља у страну већ се шиша на „мафијашку“ фризуру. Живи у центру и на Дедињу. Примјер коментара: „Ово је стварно прави потез!“

ДНС тип – мрзи ДЕМОС типа. Хтио би да има исту фризуру као он, али никако да потрефи фризерку. Чезне за данима студентског парламента. Пије само хајнекен, јер ово друго за њега није пиво. Из необјашњивих разлога му је драго кад кажу да је криминалац, иако је спреман да се жестоко посвађа ако то неко каже за њега. У вјечитом је стању когнитивне дисонанце. Живи код аутобуске станице. Примјер коментара: „Шта је урађено? Није ништа! Али биће, хехе, само јако“.

ПДП тип – живи у Мокром. Чезне за тим да га начелник поздрави, иако на сваку објаву везану за њега удари 😆 ову реакцију. Чезне да га неко зовне на општински новогодишњи пријем (као некада). Не коментарише превише, што због неписмености, екавице (из необјашњивих разлога) и због тога што га сви одмах изнаклапају и подсјете на сва недјела његовог прешедника. Подржава град Источно Сарајево, а докле год је тако себе не сматра Паљанином већ Источносарајлијом. Примјер коментара: Стикер који дочарава његову запрепаштеност што према Јеловцима на цести није закрпљена рупа дан након њеног појављивања; Или: Бежаће те после избора!

СДС тип – Обожава Радована, али Соњу не може очима гледати. Од Радована једино више воли Додика, али то се боји и сам себи признати. Мрзи ПДП типа и сматра да су такви типови главни кривци за уништен СДС, али свеједно подржава његове агитације. Не гледа ОСМ, али му је Катера закон. Живи у Источном Старом Граду иако на Палама све обавља. Не свиђа му се хљеб из „Мање“. Примјер коментара: „Зна се ко је потписао документе за улазак у НАТО“.

Треба бјежати одавде тип – ради у државној управи. Има добру плату, али подстиче на одлазак у Њемачку како би се зарадило више чистећи зоолошки врт. Иде у соларијум. Рођацима у Њемачкој објашњава колики је Додик диктатор. Живи у новоградњи. Примјер коментара: „Треба бјежати одавде“.

Побјег’о одавде тип – Мрзи Њемачку јер чисти зоолошки врт. Уредно свима говори како је тамо сан снова. Вратио би се, али не може од срамоте. Мрзи Додика због рођака. Разумије се у локална дешавања боље него локалци. Живи у Брауншвајгу. Примјер коментара: „Уништили сте тако љепу општину!“.

Побјег’о одавде у рату тип – фарба и рестаурира ограде. Исто мрзи Њемачку, али га не би појела срамота да се врати. У Њеманици је ставио нову ограду испред старе куће, у двориште два гипсана лабуда и печурку, а на капију лава. Живи у Лудвигсхафену на Рајни. Примјер коментара: „То је та поносна хајдучка Романија!“

Искомплексирани професор тип – не коментарише често и не свакоме, већ само онима који покажу иоле неког интелекта. Тада искоментарише не би ли показао да постоји степен више у његовом интелекту. Не воли Андрића, али то никад неће признати (гдје ће то рећи за нобеловца!). Има чудан сексуални апетит, а жену нервира цитатима Сартра, не би ли је одбио од примитивних нагонских насртаја. Жеља му је да буде продекан за наставу. Пише лошу поезију. Примјер коментара: „Колега, исправићу Вас: не каже се >>пеЖоратив<<, него >>пеЈоратив<<. То је ипак латински израз, мада постоје неки његови трагови и у Санскриту. Што се тиче осталог… Да! Палама фали неко добро књижевно вече“.

Неписмени тип – завршио средњу трогодишњу (једва). Разумије се у све, а посебно економију. Одбио посао у струци два пута. Хоће да ради у Електродистрибуцији у канцеларији. Све странке су га издале, а свакој је био „вјеран“. Живи у Старој чаршији или на Лукама. Воли кладионицу и доње дијелове свијетло плавих тренерки са наранџастим „ћизама“. Примјер коментара: „ja da vam budem konobar Kakovas nije sramota nemoze te vi lagati nas stace nam most na.Lukama bolje da ste zaposlili“.

Више зеленила тип – Избјегава да плати чишћење улаза. Мрзи графит на гаражи испред зграде. Коментарише на свим порталима и шаље слике смећа које је видјела у шетњи по Голом Корану. Удала се за студента на срећу. Цигаре и кору од мандарине баца по шеталишту и нервира се како је лоше очишћено то шеталиште. Пусти дјецу да убацују камење у фонтану. Живи негдје у близини средње школе. Била је члан двије странке и намигује трећој. Примјер коментара: „Зеленила! Хвали нам зеленила! Свуда кесе, смеће, значи хаос. Отиђите у Лукавицу да видите шта је град“.

Лажни профил тип – члан је неке странке, али је прозива једнако као и остале странке. Након коментарисања има необјашњиви осјећај срамоте, али сујета га тјера да настави троловање. Мрзи и не схвата људе са лажним профилима. За пријатеље често додаје неке прерибе (најчешће исто лажне профиле). За сваки профил који направи сматра да ће бити револуционаран и са великим утицајем на паљанско јавно мњење. Тако сваке године прави нови профил. Живи широм Пала и паљанских насеља. Суштина му је да тролује и провоцира ове што „имају храбрости да стоје иза својих ријечи“. Често прочита поруке: „Ко си? Ако си храбар реци ко стоји иза профила“ и коментаре: „Ја за разлику од тебе имам храбрости да станем иза својих ријечи“. Примјер коментара: „Хахахахахаххахаха“.

Ма само по џепу тип – мрзи полицију јер су му ономад написали казну за појас и опалили га по џепу. Често уређује двориште и напоље излази у поткошуљи. Досадно му је и воли акцију. Спреман је да помогне комшији. Критикује вандализам, иако је у школи развалио карту за географију и испрљао спужву. Живи у Криводолима. Примјер коментара: (Више зеленила тип убаци нешто у фонтану) „Ма само по џепу! За шта служе камере!?“.

Сви су лопови тип – воли Нола Ђоковића зато што је Ноло патриота, али га мрзи зато што је Ноло и космополита. Убјеђен је да би Ђовак имао бољи сервис само да опет почне јести сланину. Обожава га кад разбуца Швајцарца, али га мрзи кад му брејк направи Шкот. Природно станиште овог типа је у близини кладионица. Ту се осјећа природно. Вазда падне на једној утакмици која је била сигурица. Примјер коментара:
1.(медији објаве да је Ђоковић љут на начелника општине Пале јер га је „зезнуо“ за плац на Јахорини) – „Уааааа! Срамота за Пале! Није ни чудо што нас Ноло заобилази и борави на Требевићу. Лопови“.
2. (медији демантују сами себе
и објаве да је Ноло плац ипак добио на поклон и покажу слику присних Нола и начелника) – „Уааааа! Боље да сте тај плац дали некој сиротињи, шта ће њему плац. Колико сте се уталили? Лопови“.

Корона тетка тип – пуши цигарете на муштиклу и носи пругасте мајице. Мисли да добро говори француски. У тржном центру је купила принт неке канвас слике и испод маркером потписала „Pierre Auguste Renoir“. Највећи је критичар штабова за ванредне ситуације. Исмијава све везано за корону и људе позива да на њеном фб зиду погледају „праву истину „француских стручњака“. Има Xiaomi телефон, али мрзи Кинезе због 5Г мреже. Живи у центру јер би за „jolie femme“ попут ње била срамота да живи било гдје друго. Примјер коментара: „Ма дајте више, каква корона, то је једна лаж. Погледајте мало шта кажу француски стручњаци“.

Дајте имена тип – дјелује агресивно али је у суштини права мица. Има изјаве типа: „Друже ја сам миран, али кад полудим склањај ми се с пута“. Живи у Криводолима. Нервира га што на Палама има да се купи само кувани кукуруз, али не и печењак. Примјер коментара: Вијест: на Палама осам новозаражених вирусом корона – „Дајте имена“; Вијест: Вандали убацили клупе у фонтану – „Дајте имена“; Вијест: Утврђено да су Турци 1915. године побили и протјерали преко милион Јермена – „Дајте имена“. Ако добије имена само слегне раменима.

Аполитично политички тип – њега политика уопште „не занима“, али га нервира. Њему су све странке исте, „али су они на власти увијек најгори“. Он је на свесци у средњој школи цртао заокружено А, не би ли на тај начин исказао анархију. Мијеша анархију и апатију и једноставно никад није успио да раздвоји наведено. На изборе није никад изашао (јер га то не занима), али је спреман исфрфљати говор за народ испред зграде ако му нешто лично засмета. Омиљени филм му је „Византијско плаво“, а кришом слуша „Галију“. Овај тип је архаични облик парадокса. Живи у Фамосовим зградама у центру. Примјер коментара: 1. Мене то не занима; 2. Мене то занима.

Препознао себе међу типовима тип – тотални егоманијак. У свему види завјеру и мисли како му прислушкују телефон, штавише, убјеђен је да му неко надгледа телефонске садржаје. Некада се константно нервирао око тога, али је толико пута рекао: „Ма шта ме брига, нек прислушкују“ да је повјеровао сам себи. Стари страх му се јави (заједно са срамотом) кад помисли на шта је све онанисао уз помоћ тог истог телефона. Сладак је. Примјер коментара: „Хаха, добро сте ово написали. Препознао сам себе у 18 ових типова и јасно видим да се око мене свијет врти, а највише сам се препознао у мјешавини стручњак за све типа и тетка са муштиклом типа. Љут сам због тога, али нећу то признати, па ћу вам пасивно агресивно ставити „love“ реакцију“.

А што не опишеш себе тип – мисли да зна ко је аутор овог текста, а сумња да их има више. Ипак није сигуран па не би да се опече. У њему се бори егоманијакални тип и дајте имена тип. Радо би тражио имена, али не зна шта ће кад их добије. Живи на фејсбуку. Примјер коментара: „А што не опишеш себе? Хоћеш да те ја опишем?“.

Идејни творац овог текста тип – чита туђе коментаре по фејсбуку (као и сви ми) и прави шпрдњу од тога у друштву (искрено мислимо да води неку евиденцију типова, али то никад неће признати). Тренутно сједи са нама и прави шпрдњу. Отворено се буни око реченице везано за евиденцију, али му је ипак смијешно. Живи у новоградњи. Примјер коментара: “  “

НАПОМЕНА: Све сличности са стварним особама су случајне. Текст је шаљивог карактера и нема намјеру да вријеђа никога.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here