Гујон: Бити Србин било гдје у свијету, а посебно у региону треба да буде понос

0
469
Вршилац дужности директора Управе за сарадњу са дијаспором и Србима у региону Арно Гујон поручио је да бити Србин било гдје у свијету, а посебно у региону у којем су Срби своји на своме и већином конститутиван народ, треба да буде ствар поноса, а никако повод за дискриминацију, прогон и омаловажавање.

 

Гујон је изразио наду да ће Србија, у сарадњи са државницима сусједних земаља, успјети да то и оствари.

Он је као веома важне навео предстојеће пописе становништва у земљама региона.

“Пописи су веома важни, пре свега да би се установила истина, да би било јасно колико тачно Срба где живи, али и колико их је отишло. Друго, то је пут борбе за њихов статус, јер се у сваком демократском друштву једној бројној заједници мора пружити могућност да оствари права по разним питањима”, рекао је Гујон за “Политику”.

Он је додао да искрено вјерује да је попис једна од полуга у борби против асимилације која је у миру највећа пријетња једном народу.

Гујон је нагласио да његова хуманитарна организација “Солидарност за Косово” ради “пуном паром”, те да је у току божићни конвој који је 16. децембра у Грачаницу довезао пакете помоћи за угрожене Србе.

Он је навео да му је и даље забрањен улазак у јужну српску покрајину.

“Власти у Приштини као да не схватају да један хуманитарац никако не може да им представља опасност, него пружену руку зарад општег добра, наравно под условом да неалбанско становништво – Србе, Горанце, Роме и остале не сматрају грађанима другог реда и реметилачким фактором”, каже Гујон.

Гујон је додао да му та одлука тешко пада јер не може да види људе са којим се током дугих година озбиљно спријатељио и који му веома недостају.

Он је нагласио да су Срби на Космету већ 20 година најугроженија заједница на тлу Европе, те да су били жртве рата, а сада су жртве у миру.

“Живот на Косову и Метохији је као живот у затвору на отвореном, енклаве су попут Астериксовог села, али без магичног напитка који би им омогућио слободу кретања и употребу матерњег језика. Над њиховим главама стално виси Дамоклов мач, а са тиме је тешко живети чак и када су дани мирни”, закључио је Гујон.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here