Вишковић: Интервентна средства за санирање штете на стамбеним објектима

0
502

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је Срни да је Влада хитно интервенисала и упутили 100.000 КМ помоћи Козарској Дубици и 300.000 КМ Костајници, општинама које су највише погођене земљотресом, појаснивши да је ријеч о интервентним средствима за санирање штете на стамбеним објектима.

Вишковић је истакао да су ова финансијска средства искључиво намијењена за санирање стамбених објеката становништва с подручја ове двије локалне заједнице, јер неким од њих треба хитно санирати кров, промијенити прозорска стакла, поправити оштећени дио стана који угрожава њихов даљи боравак у том објекту.

– С обзиром на чињеницу да је ово зимски период не можемо дозволити да наши грађани проводе ноћ вани или у неусловном објекту и зато смо акценат ставили на санирање стамбених објеката да би омогућили да се људи што прије врате у своје домове – истакао је предсједник Владе.

Он је појаснио да ће објекти јавног карактера, попут домова здравља, школа, зграде општине, бити санирани у редовној процедури.

– Полугодиште је јуче завршено, дјеца су сада на зимском распусту и имаћемо довољно времена да санирамо школске објекте како би се ученици могли несметано вратити на наставу у другом полугодишту – рекао је Вишковић.

Он је навео да је одмах након земљотреса који је погодио Хрватску, али и поједине општине Републике Српске, контактирао начелнике и градоначелнике општина и градова комплетне регије у Српској на чијем подручју се у јачој мјери осјетио земљотрес – од Градишке, Приједора, Новог Града, Козарске Дубице, Костајнице, Лакташа, Српца и Бањалуке.

– У свему овоме најважније је да није било људских жртава и да се све завршило на материјалној штети, због чега сви скупа можемо бити срећни, јер људске животе не можемо надокнадити, за разлику од материјалне штете – нагласио је Вишковић.

Он је додао да је највећу штету у земљотресу претрпјела Костајница јер је и најближа епицентру потреса у Петрињи.

– На подручју те локалне заједнице има оштећених стамбених и јавних објеката, оштећена је зграда средње коле и општине. Нешто мања оштећења су у Козарској Дубици, а у осталим локалним заједницама ријеч је о малој, спорадичној штети – рекао је предсједник Владе Српске.

Општина Костајница најугроженија је земљотресом, који је у уторак, 29. децембра, погодио Хрватску, а осјетио се широм региона, јер је више од 60 одсто објеката оштећено у већој или мањој мјери, а значајна материјална штета причињена је и на приватним и друштвеним објектима у Козарској Дубици.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here