Додик: Остварени значајни домети на плану умјетности

0
513
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је мало институција на овим просторима које могу да обиљеже 90 година постојања попут Народног позоришта Републике Српске, које је остварило значајне домете на плану умјетности и културе.

 

“То су биле важне године за културни, позоришни живот овог краја, Бањалуке, али и Републике Српске од њеног постојања. Ово је наша најважнија позоришна институција”, рекао је Додик новинарима у Бањалуци прије свечане академије поводом обиљежавања 90 година постојања Народног позоришта Републике Српске.

Он је нагласио да је привилегије бити данас са људима из те бранше, јер 90 година прегалаштва значи исто толико година упорног рада људи који су овдје радили.

“Позориште прије свега значи љубав. Ово позориште је остварило значајне успјехе и на домаћем и на међународном плану. Дошао сам да им честитам рођендан и вјерујем да ће за стогодишњицу ово позориште бити у прилици да забиљежи још бољи резултат”, истакао је Додик.

Народно позориште Републике Српске, под називом Народно позориште Врбаске бановине, почело је са радом 18. октобра 1930. године.

Током времена, национални театар више пута је мијењао назив, а посљедњи пут 23. септембра 1998. године. Тада је Народно позориште Босанске Крајине одлуком Владе Републике Српске промијенило назив у Народно позориште Републике Српске.

Комисија за очување споменика, на сједници одржаној од 4. до 6. јуна 2012. године, донијела је одлуку о проглашењу Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци националним спомеником БиХ.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here