Ћосић: За културу из буџета издвојено 35.000 КМ

0
533

Градоначелник Источног Сарајева Љубиша Ћосић потписао је уговоре са представницима удружења и појединцима којима је за пројекте из области културе додијељено укупно 35.000 КМ из градског буџета.

Ћосић је рекао да ће накнадно издојити још око 10.000 КМ како би подржали и организације којима нису одобрена средства, уз напомену да ни 45.000 КМ за културу није довољно, због чега ће се у идућој години удвостучити тај износ.

Он је нагласио да сада обухваћене све општине у саставу града и са њима планирају да до краја године израде календар културних дешавања и дефинишу приоритете.

“Град Источно Сарајево је звијезда која сија на овом подручју Републике Српске у културном смислу. Из године у годину много је манифестација како постојећих које већ добијају традиционалан карактер тако и нових које окупљају људе”, рекао је Ћосић.

Он је најавио да ће наредних дана потписати уговоре са стипендистима, а предвиђени износ за спорт од 100.000 КМ је већ удуплан, што показује да ће из буџета града бити издвојено око 450.000 КМ, са амбицијом да то у идућој години буде дупло више.

Руководилац Православног центра за младе “Свети Петар Сарајевски” Митрополије дабробосанске протонамјесник Младен Дробњак захвалио је градоначелнику што је град препознао значај пројеката које реализује овај центар, основан да помогне духовном, културном и социјалном развоју дјеце и младих у Митрополији.

Дробњак је рекао да се, осим школа иконописа и анимације за дјецу и младе, које је подржао град, у Православном центру за младе реализују и пројекти као што су школа црквене музике, школа руског језика и клуб волонтера који помажу дјеци и младима да профилишу своје таленте.

“Овај пројекат који је подржао град Источно Сарајево фокусиран је на обиљежавање 800 година Митрополије, која је основана непосредно пошто је Српска православна црква добила аутокефалност. То је значајан датум и јубилеј за све нас који живимо под окриљем Митрополије”, истакао је он.

Дробњак је навео да ће полазници школе иконописа радити портрете митрополита и копије икона и фресака, који су препознатљиви у Митрополији дабробосанској.

Он је рекао да је у школи анимације у раду са члановима полазницима настао анимирани филм о теми “Митрополија дабробосанска, осам вијекова духовности и културе”, којим ће се у октобру представити на фестивалу православног филма “Покров” у Кијеву у Украјини.

Директор Народне библиотеке Пале Бојан Чворо истакао је да је Библиотека први пут добила средства од града која ће употријебити за издавање књиге Ненада Тадића “Књига комендије”, уз напомену да је то 10. књига коју ће издати Библиотека.

Чворо је рекао да ће им ова средства много значити, као и да се нада да ће и идуће године добити средства од града Источно Сарајево као помоћ издаваштву.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here