Студенти пате од стреса, болова у леђима и поремећаја сна

0
592

У Србији скоро 53 одсто студената као највећи здравствени проблем наводи изложеност стресним ситуацијама, затим болове у кичми и леђима, као и поремећај сна, показало је истраживање које је фармацеутска компанија „Галеника“ спровела међу студентском популацијом у јулу.
Друге тегобе које муче студенте су различити проблеми са очима и видом 25,3 одсто, затим хормонски проблеми 18,4 одсто, док су тегобе са варењем и метаболизмом присутне код 17,3 одсто студената.

Мање од десет одсто студената се изјаснило да гледа телевизију више од три часа, док 41,5 одсто користи мобилни телефон до три часа дневно, трећина до пет часова дневно, а 16 одсто чак и више од пет часова дневно.

Што се тиче рачунара и таблета, 28,5 одсто младих користи их више од три часа дневно, саопштено је из „Галенике“.

Према овом истраживању, око 40 одсто испитаника је редовно додавало витамин Ц у своју исхрану, 30 одсто је уносило минерале, а једна четвртина различите витамине са циљем јачања имунитета организма.

На питање коме се обраћају прво уколико имају одређени проблем, 26,8 студената је рекло да савјет тражи од љекара, са родитељима се консултује једна четвртина, а са пријатељима 17,6 одсто, док се путем „Гугла“ информише њих 16,3 одсто.

Генерални директор „Галенике“ Рикардо Виан Маркес рекао је да је истраживање потврдило да студенти представљају групацију која је врло рањива у погледу физичког и менталног здравља, те да је превенција веома важна управо у овим годинама.

Истраживање је спроведено на узорку од 1.000 студената узраста од 18 до 25 година са територији цијеле Србије.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here