Вишковић: Створени законски услови за повећање плате

0
85

Створени су законски услови да се радницима повећају плате, потврдио је предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић за АТВ.

– У разговору са једним значајним дијелом послодаваца они чекају да овај Закон ступи на снагу, а то је Закон о подстицајима. Он званично ступа на снагу 1.7. ове године, према томе отворене су законске могућности да послодавци својим радницима повећају плате и да на то повећање добију добију значајан поврат сред става које би требало да иду према буџету Републике Српске и то је значајна помоћ према нашим послодавцима – рекао је Вишковић за АТВ.

Он је додао да су сада послодавци ти који према својим могућностима могу да креирају и своје збирне стопе пореза и доприноса.

– Ако неко, условно речено, повећа 100 одсто плату своме раднику, њему збирна стопа пореза и доприноса неће бити више 60 процената него 30 – објаснио је Вишковић.

Он се осврнуо и на изјаву од прије неколико дана да би врло радо радио у заједничким институцијама због тога што тамо ради доста чиновника који ништа не раде, а примају велике плате.

– Свако би пожелио да има добру плату и да ништа не ради – искрен је Вишковић.

Предсједник Владе Републике Српске коментарисао је и неформирање власти на нивоу заједничких институција и поручио да Српска трпи велику штету због тога.

– У Електропреносу БиХ лежи око 180 милиона марака, од тога 45 процената припада Републици Српској. Замислите шта би сад значило да имате 70 милиона инвестиција. Колико би то значило за нашу јавну потрошњу? Исто тако имамо значајне штете и код расподјеле коефицијената ПДВ, гдје је само за прошлу 2018. годину у првих пет мјесеци скоро 50 милиона КМ. Ми ћемо до краја овог мјесеца и наредних пар дана поднијети тужбу и овдје није само у питању 50 или 80 милиона. Проблем је што смо изгубили тај новац за инвестиције и улагање – рекао је Вишковић.

Поједини посланици у Народној скупштини Републике Српске поручили су да се посљедња сједница претворила у ријалити.

– Могао бих и ја тако да кажем, али као предсједник Владе не желим да користим такве изразе. Народна скупштина као највећи законодавни дом би морала имати одређен дигнитет, али на неки начин мало се то урушава понашањем појединаца. Могли смо у протекла два-три дана чути све само не оно што је на дневном реду. Више се користи прилика да се позову људи на вечерашње протесте. Више су посланици опозиције потрошили времена позивајући грађане да дођу на протесте. Али они су ту, ја им и не замјерим. Они покушавају да се на све начине боре, мада мислим да би они требали да предлажу неке мјере или указују нама из власти гдје ми гријешимо да то заједно коригујемо. Али, они су се опредијелили ипак да протестима рјешавају неке ствари – рекао је Вишковић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

19 + five =