Покретање рада индустријске зоне „Фамос“ , измијештање топлане, гасификација

Начелник општине Пале Бошко Југовић најавио је да ће у наредном периоду акценат у његовом раду бити на покретању рада индустријске зоне „Фамос“, измјештању Топлане и гасификацији општине, као и на већем ангажовању на уређењу ове локалне заједнице.
Када је ријеч о отварање индустријске зоне у кругу некадашње фабрике „Фамос“, што је било једно од предизборних обећања, Југовић је рекао Срни да постоје партнери из Аустрије који су заинтересовани за покретање производње. 

За куповину „Фамоса“, који је сада у власништву општине Пале, ова локална заједница се задужила путем кредитног аранжмана од 1.200.000 КМ и добила помоћ Владе Републике Српске у износу од милион КМ. 

„До сада је покренута фабрика за производњу лед расвјете која је симболично означила почетак рада индустријске зоне. Добили смо и писма намјере инвеститора који би жељели да закупе одређен просторе, а ми ћемо им изаћи у сусрет тако што ћемо им под повољним условима, ако треба и без накнаде, дати поросторе како би покренули неку производњу и запослили домаћу радну снагу“, истакао је Југовић. 

Он је навео да се покушава доћи и до рјешења у вези са измијештањем Топлане из центра Пала, чиме би било ослобођено 6.000 метара квадратних земљишта у најатрактивнојој зони.

Подсјетивши да постоји идејно рјешење и пројектна документација, начелник је рекао да се општинска власт мора „ухватити у коштац са тим проблемом“. 

Говорећи о гасификацији општине, Југовић каже да је та активност покренута у сарадњи са општином Горажде, „БХ гасом“ и предузећем „Гас Рес“ Републике Српске. 

„И активности /предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада/ Додика у Русији показују да се иде у том правцу и имамо ‘зелено свјетло’ да водимо активности са најодговорнијим људима да се пронађе модел финансирања како би гас из Вогошће дошао до Пала, односно до индустријске зоне ‘Фамос’, и ишао трасом према Горажду. Тиме би створили могућност да се гас из Пала доведе и на Јахорину што би било и еколошки добра прича“, каже Југовић. 

Он је навео да је у његовом досадашњем мандату уложено око два и по милиона КМ општинских средстава за инфраструктурне пројекте и два и по милиона кредитних средстава и новца Владе Србије, док је Влада Српске уложила 1.200.000 КМ у развојне пројекте општине Пале. 

Он је додао да је општина ушла у кредитни аранжман са Европском банком за обнову и развој /ЕБРД/ у износу од 1.200.000 КМ намијењених за реконструкцију водовода и канализације. Ради се на изградњи канализационог система кроз Пале, на санацији врела Праче и дијела водоводне мреже Коран – Луке. 

Према његовим ријечима, у току су финални радови на канализационом колектору према кањону Миљацке, испод насеља Станица Пале у износу од 1.200.000 КМ. 

Он је подсјетио да је у току ове године спроведена тендерска процедура за реконструкцију седам улица, од чега су двије у насељу Луке. 

Југовић је нагласио да је Влада Републике Српске испунила обећање и издвојила пола милиона КМ за изградњу Музеја одбрамбено-отаџбинског рата, те да је у току израда идејног пројекта. Он очекује да ће у наредних мјесец дана бити спроведена тендерска процедура и да ће почети радови. 

Говорећи о уређењу града, нивоу комуналних услуга и квалитету живота грађана Пала, начелник је најавио убрзане активности у наредних мјесец дана како би Пале биле чистије и љепше, што подразумијева и припреме за јесењу садњу дрвећа на зеленим површинама. 

„Акценат ћемо ставити на сарадњу са комуналним предузећем и, ако треба, издвојићемо и додатна средства, појачати рад комуналне полиције, а све с циљем љепших и чистијих Пала“, рекао је начелник. 

Он је додао да локална власт инсистира и да предузеће „Романијапутеви“, које одржава главни магистрални пут, буде активније када је ријеч о чишћењу канала и крпљењу рупа на главном магистралном путу Пале – Подграб, као и одржавању хоризонталне и вертикалне сигнализације. 

Коментаришући изградња нових стамбених зграда уз само шеталиште, Југовић тврди да је та прича „стара“ десет година и да је изградња предвиђена регулационим планом, те да ће зграда бити у линији са осталим објектима.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име