Портал „Филм ривјус“ о „Дари“: Болно остварење о заборављеним ужасима

0
461
 Портал „Филм ривјус“ (Филмски прегледи) објавио је прави панегирик о филму „Дара из Јасеновца“, оцјењујући га као болно, емотивно разарајуће, али дубоко потребно остварење.

 

У фокусу текста је маестрална улога Биљане Чекић као младе Даре, која за неколико дана, суочена са нестанцима најближих, нагло одраста и сјајно парира у глуми својим неколико пута старијим колегама.

„Дара из Јасеновца“ говори о заборављеним ужасима геноцида на Србима у Хрватској током Другог свјетског рата, наводи се у овом осврту.

У тексту је истакнута и улога Дариног оца, који је принуђен да закопава лешеве невиних људи и своје породице и који је разапет између жеље да и сам нестане и покушаја да се поново нађе са преживјелом дјецом.

И Дара и њен отац мало говоре у филму, али су свједоци многих ужаса у логору.

Овај портал даје филму „Дара из Јасеновца“ максималну оцјену.

Портал Вижуал параблс („Визуелна алегорија“) одбацује наводе да је филм антихрватски и истиче да, онима који су заинтересовани за посљедице Холокауста, „Дара из Јасеновца“ говори о чињеницама које су заборављене.

Филм показује невјероватну бруталност у хрватском логору, уз мале акте помоћи и пријатељства који слабашно сјаје.

„Дара из Јасеновца“ није антихрватски филм. Ако би га неко могао оптужити да је антикатолички – то и даље не умањује срамоту Католичке цркве (у Независној Држави Хрватској) јер су неки њени чланови сарађивали са усташама и нацистима.

Портал сматра да су неке сцене бруталног насиља можда предуге, али то значајно не умањује квалитет филма, коме даје четири од пет звјездица.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here