Почиње прва фаза изградње топлане на Палама

0
541

Начелник општине Пале Бошко Југовић и представник конзорцијума извођача радова – паљанског „Гријањеинвеста“ и бањалучке „Термотехнике“ Љубиша Танић потписали су данас уговор о изградњи прве фазе топловода на Палама за потребе измјештања постојеће топлане, укупне вриједности око 800.000 КМ.
Рок за извођење радова је 90 дана од увођења у посао.

Југовић је изјавио новинарима да на овај начин напокон започиње рјешавање вишедеценијског проблема система даљинског гријања на Палама, који је највећим дијелом изграђен крајем осамдесетих година прошлог вијека.

„Изградњом прве фазе топловода креће се у реализацију озбиљног капиталног, вишемилионског пројекта који ће у наредном периоду бити и оживотворен“, истакао је Југовић и додао да је план да у фазама услиједи завршетак комплетног топловода, изградња нове топлане и у завршној фази замјена постојећег топловода у центру града, те коначно прикључење нових објеката на систем даљинског гријања.

Он објашњава да нови топловод треба да повеже будућу и постојећу топлану како би стара могла дефинитивно бити измјештена.

Југовић наводи да општина има земљиште на локалитету Луке, прекопута Основне школе „Србија“, уз корито ријеке Миљацке, гдје ће биће смјештена нова топлана.

„Израђен је пројекат за котловницу, имамо извођача који ће у наредном периоду и у току зиме извести пројектну документацију. Нова котловница ће имати најсавременије филтере, чиме ће бити испоштоване еколошке норме које прописују свјетски стандарди“, рекао је Југовић.

Према његовим ријечима, на прољеће слиједи друга фаза, у току зиме завршетак пројектне документације за котловницу, обезбјеђење средстава како би у периоду од двије године, колико је потребно за измјештање топлане, били изграђени нова топлана и топловод.

Танић је нагласио да је вишедеценијски проблем са даљинским гријањем на Палама напокон почео да се рјешава, те да је предузеће „Гријањеинвест“ било прије неколико година иницијатор рјешавања тог проблема.

Он је навео да је у првој фази дужина топловода око 1.200 метара и да ће још толико бити потребно у сљедећој фази изградње топловода.

„Будућа топлана треба да буде савремена и да има капацитет од 15 до 20 мегавата. Слиједи нам анализа пројектне документације, а топловод ће моћи да преузме сву количину топлоте, па је важно да у трећој фази реализације свим становницима Пала буде омогућен прикључак на даљински систем гријања“, поручио је Танић.

Према његовим ријечима, топлана ће као гориво моћи да користи биомасу, али и гас.

Потписивању уговора присуствовали су замјеник начелника општине Пале Марко Гајовић и предсједник Скупштине Синиша Ласица.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here