Почела са радом паљанска хидрометереолошка станица

0
601

Директор Основне школе „Пале“ Александар Рајић захвалио је донаторима, Србима из Чикага, који су Палама поклонили ову станицу, те додао да ће она у наредним данима бити повезана и са Републичким хидрометеорлошким заводом.

Он је напоменуо да се на ово чека више од 30 година, да Пале коначно имају властиту метеоролошку станицу, врло модерну.

„Она ће користити свим становницима, али и ученицима наше школе, као огледна станица за географску и метеоролошку секцију, гђе ће ученици очитавати податке и вршити ручна мјерења, као и прогнозирати, те на тај начин постати мали метеоролози. Станица ће послужити и студентима Филозофског факултета, али и ђеци из вртића“, рекао је Рајић.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је општина обезбиједила технички дио, односно постављање станице, те истакао да ће подаци које она очита бити корисни и грађанима Пала и паљанским предузећима.

„Добијаћемо податке који су важни за Пале, али и за туризам јер ова станица може да пружа податке и о влажности ваздуха, количини падавина, загађености“, додао је Југовић.

Пуштањем у рад ове хидрометеоролошке станице, Основна школа „Пале“ постала је једина школа у Републици Српској која својим ученицима пружа могућност практичне наставе у оквиру географске и метеоролошке секције.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here