Одржано Гусларско вече поводом Дана Републике Српске

Гусларско вече одржано је на Палама поводом 9. јануара, Дана Републике.
Наступила су четири гуслара друштва „Старина Новак“ са Пала, три из Србије, један из Калиновика и један епски пјесник из Црне Горе, ученица Ђурђина Гајовић, те камерни састав Хора Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Предсједник Гусларског друштва „Старина Новак“ Зоран Голубовић рекао је да су гусле коријен српског народа, јер су кроз историју писале српску историју и пјесмом говориле када су сви ћутали, бранећи српску традицију и културу.

Протојереј ставрофор Дарко Ђого истакао је да је Република Српска настала на гуслама, а да би је сачували то треба учинити уз звуке гусала и тако што ће се населити дјецом.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић честитао је Гусларском друштву са Пала за организацију и што су направили културну манифестацију која се одржава 24. пут с циљем очувања традиције и обичаја српског народа.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је вечерас све било посвећено гуслама, епској поезији, рецитацији и похвалио је организаторе што су довели госте из Црне Горе и Србије да би употпунили програм.

Српски гуслар Горан Грба из Гусларског друштва „Сердар Јанко Вукотић“ из Београда каже да је први пут на Палама, које су значајне када се говори о историји и култури гусала, као и да му је част што присуствује овој важној манифестацији.

Покровитељи манифестације „Гусларско вече“ су Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево и општина Пале.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here