Одржано Гусларско вече поводом Дана Републике Српске

0
32

Гусларско вече одржано је на Палама поводом 9. јануара, Дана Републике.
Наступила су четири гуслара друштва „Старина Новак“ са Пала, три из Србије, један из Калиновика и један епски пјесник из Црне Горе, ученица Ђурђина Гајовић, те камерни састав Хора Филозофског факултета Универзитета у Источном Сарајеву.

Предсједник Гусларског друштва „Старина Новак“ Зоран Голубовић рекао је да су гусле коријен српског народа, јер су кроз историју писале српску историју и пјесмом говориле када су сви ћутали, бранећи српску традицију и културу.

Протојереј ставрофор Дарко Ђого истакао је да је Република Српска настала на гуслама, а да би је сачували то треба учинити уз звуке гусала и тако што ће се населити дјецом.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић честитао је Гусларском друштву са Пала за организацију и што су направили културну манифестацију која се одржава 24. пут с циљем очувања традиције и обичаја српског народа.

Начелник општине Пале Бошко Југовић рекао је да је вечерас све било посвећено гуслама, епској поезији, рецитацији и похвалио је организаторе што су довели госте из Црне Горе и Србије да би употпунили програм.

Српски гуслар Горан Грба из Гусларског друштва „Сердар Јанко Вукотић“ из Београда каже да је први пут на Палама, које су значајне када се говори о историји и култури гусала, као и да му је част што присуствује овој важној манифестацији.

Покровитељи манифестације „Гусларско вече“ су Министарство просвјете и културе Републике Српске, град Источно Сарајево и општина Пале.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

4 − 1 =