Консензуса се сјете само по потреби

0
571
Бошњачки представници још не могу и неће да схвате да је БиХ земља три конститутивна народа, те да не држе све њене конце у својим рукама, а при томе грубо кршећи Дејтонски мировни споразум.

Оцијенили су то саговорници “Гласа” коментаришући негативне реакције из Сарајева због вечере коју је у уторак у Београду организовао предсједник Србије Александар Вучић за српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и замјеника предсједавајућег Дома народа Парламента БиХ Драгана Човића.

Овим је настављен низ оптужби, посебно из бошњачког корпуса, на посљедње појединачне одласке чланова Предсједништва БиХ у посјете у региону јер је негодовање виђено приликом Додикове посјете Загребу и разговора са државним врхом Хрватске, гдје је касније отишао и лидер СДА Бакир Изетбеговић, а на састанцима је био и Човић.

Иако је након састанка Вучића и представника БиХ саопштено да су кључне теме биле 25. годишњица Дејтона, регионална сарадња и пут ка ЕУ, те да је стабилност БиХ од великог значаја за цијели регион, Изетбеговић је рекао да Загреб и Београд не би требало овако да раде, те да је на дјелу српско-хрватско удруживање, што није добра “порука бх. патриотама”, уз оцјену да “босански троножац не може стајати на двије ноге”, те да би се, да је и сам позван на састанак, одазвао.

Огласио се и хрватски члан Предсједништва Бих Жељко Комшић, који је рекао да о европској перспективи “довољно говори да су исти дан ХДЗ и СНСД оборили Закон о јавним набавкама”, док је кадар СДП-а Денис Бећировић устврдио да “непокориву БиХ” нису успјели подијелити и уништити ранијим “српско-хрватским споразумима”, те да се то неће десити ни сада.

Одговарајући на негативне реакције из Сарајева, Човић је за федералне медије казао да их не би посебно коментарисао, јер су уобичајене.

– Процјена је била да се нађемо и разговарамо, а не мијешам се, нити ми смета да се сутра сретну Вучић и Изетбеговић или неко трећи. То је био пријатељски разговор који ни на који начин не скрнави односе три народа у БиХ. Познато је да се он залаже за равноправност конститутивних народа, њихово легитимно представљање, поштивање Дејтона – истакао је Човић.

Политиколог Љубинко Јовић за “Глас” истиче да састанак у Београду није био класични билатерални састанак, већ састанак представника народа.

– Занимљива је и оцјена Изетбеговића у којој наводи да се у БиХ све ствари, као и обично, морају ријешити консензусом. Када нешто не иде у његову корист, позива се на консензус, којим се ни сам није у пракси пуно служио – закључио је Јовић.

Политички аналитичар из Србије Драгомир Анђелковић подсјетио је да је БиХ, према Дејтону, заједница три конститутивна народа и два ентитета.

– То што се Вучић састао са представницима два од три конститутивна народа је у складу са тим, јер нису представљали БиХ као целину, већ народе. Проблем је став Сарајева, јер видимо по хистеричним реакцијама да тамошњи политичари не прихватају Дејтон и негирају равноправност народа јер је БиХ, за њих, једнако Сарајево и они. Ако њихов представник није укључен, односно није део састанка, одмах оспоравају све – оцијенио је Анђелковић за “Глас”.

БиХ, нагласио је, чине три народа, а не један.

– Све у Београду је било легитимно, а потврдило је централистичне намере сарајевске елите. Својим ставом Сарајево негира и Дејтон, јер је очигледно да мисле да само они могу да представљају БиХ и да би само они требало да представљају сва три народа. Хтели би и неког новог Комшића за Србе – рекао је Анђелковић, додавши да су се те намјере већ видјеле када је Додик био у посјети Загребу.

Досљедна политика

Министар одбране Србије Александар Вулин сматра да Александар Вучић у посјету може да позове кога мисли да треба, те да води досљедну политику мира према сусједима. Рекао је да Вучић, ако је више пута угостио и Изетбеговића и Жељка Комшића и Шефика Џаферовића, може да угости и Драгана Човића.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here