Аута на струју стижу само због рекламе

0
725
Недостатак субвенција приликом увоза и регистрације електричних аутомобила, те малобројне пунионице само су неки од разлога због којих је на домаће тржиште за девет мјесеци ове године стигло свега осам возила на електрични погон.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, међу електричним четвороточкашима који су увезени од јануара до краја септембра најскупљи је “порше тајкан турбо” који је стигао из Њемачке и за који је искеширано нешто више од 240.000 марака.

Осим тога, БиХ је из Њемачке увезла и “порше тајкан турбо с” вриједан нешто више од 205.000 марака, док је за електричног “теслу” из САД издвојено око 101.000 КМ. Најјефтинији аутомобил на електрични погон у овој години је “смарт”, увезен из Њемачке, вриједности око 6.000 марака.

Директор Привредне коморе Републике Српске Перо Ћорић рекао је за “Глас Српске” да број увезених електричних аутомобила ове године показује да се ријетки одлучују на тај корак.

– Могуће је и да су та возила увезли само поједини салони више ради рекламе, имајући у виду да поједини за идућу годину најављују да неће ни увозити, јер према анализама њихових матичних кућа, Српска и ФБиХ немају потребну инфраструктуру за то – рекао је Ћорић додавши да је потребно урадити још много тога да би увоз и употреба возила на струју били повећани у Републици Српској и БиХ.

Он је истакао да су предности електричних аутомобила бројне, као нпр. да се њиховом употребом смањује загађење животне средине, удобнији су за вожњу и не стварају буку у градовима. С друге стране, истакао је, осим високих цијена, Српска и БиХ морају урадити још много да би подстакле већи увоз и употребу возила на електрични погон.

– Недостаје нам електричних пуњача, то је предуслов да би се увоз повећао, а осим тога, потребно је тражити могућности да се обезбиједе адекватни подстицаји како би што више становника било у финансијској могућности да увози електрична возила – рекао је Ћорић и додао да је од увозника добио информацију да је лани било потешкоћа и у вези са регистрацијом електричних возила у БиХ.

Према подацима УИО, у БиХ је у прошлој години увезено 14, а годину раније седам возила на електрични погон. Током 2017. године у БиХ је стигло десет електричних четвороточкаша.

Закон

Перо Ћорић је рекао да је Министарство енергетике и рударства РС кроз Закон о енергетици дефинисало употребу електричних аутомобила, на основу чега ће подзаконским актима бити донесена рјешења која ће подстицати употребу тих возила.

– То је само први корак који ће омогућити да се примјена електричних аутомобила у Српској унаприједи. Доношењем овог закона Српска је прва у БиХ дефинисала питање употребе електричних возила с циљем смањења емисије штетних гасова – рекао је Ћорић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here