Извршни комитет прихватио информацију о Програму реформи БиХ

0
111

Извршни комитет СНСД-а прихватио је данас информацију коју је доставио српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик о Програму реформи БиХ и сматра да је веома важно што је овим документом потврђено да БиХ не иде у НАТО, те да ће све евентуалне одлуке о овоме морати поново бити донесене.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик је рекао да би већ 4. или 5. децембра требало да буде одржана сједница Представничког дома парламента БиХ на којој би била потврђена кандидатура предсједавајућем Савјета министара Зорану Тегелтији.

Додик је на конференцији за новинаре у Бањалуци, послије проширене сједнице Извршног комитета СНСД-а, рекао да би до Нове године требало да буде формиран нови Савјет министара и да ће након овога бити активиран наведени документ који није супротан политици Српске о војној неутралности.

Коментаришући захтјев опозиције за сазивањем посебне сједнице Народне скупштине на којој би било ријечи о наведеном документу, Додик је подсјетио да је Пословник о раду јасан и да сједница мора бити одржана уколико буде обезбијеђен довољан број потписа.

„Према томе, на њима је да ли ће то учинити или неће. СНСД ће са коалиционим партнерима припремити цјеловиту информацију која ће се односити на систем одбране и Програм реформи БиХ о чему ћемо обавијестити Народну скупштину. Овај документ биће доступан након избора новог сазива Савјета министара и тек тада можемо разговарати“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да опозиција није гласала за Резолуцију о војној неутралности.

„Требало би да сада будем задовољан, јер су они дошли до политике коју смо ми промовисали. Хвала им за то и охрабрујем их да тако и остане, јер се морамо окупљати око важних ствари. Предложили смо им да заједно идемо у власт нивоу БиХ, што су одбили. Зато поручујем нашем народу да је Република Српска враћена као фактор одлучивања о НАТО и сигурно је да остаје неутрална“, категоричан је Додик.

Он је навео да је за разговоре о наведном документу опредјељујућа била чињеница да је раније био сачињен Акциони план за чланство који је имао 150 страна.

„Ту је била предвиђена и реформа полиције и много чега другог што не постоји у овом документу. Захвалан сам и партнерима из бошњачке политичке елите који су указивали да, ако нема воље Срба и Републике Српске, неће бити чланства у НАТО. То је на неки начин уграђено у ову причу, што значи да нема прејудицирања и потребна је нова одлука“, рекао је Додик.

Лидер СНСД-а је подсјетио да ради одговоран посао и да су земље које руководе НАТО савезом јасно рекле да ће документ Програм реформи бити прихваћен под овим називом и да се то неће сматрати као основ за активирање било чега, па ни МАП-а, упркос неистинама које је изнијела БН телевизија и Мирко Шаровић /лидер СДС-а/, што није национално одговорна политика.

Он је поновио да формирање Савјета министара нема везе са избором потпредсједника Народне скупштине из реда бошњачког народа и да ће потпредсједник, након што је смијењен Сенад Братић /СДА/, бити Денис Шулић /СНСД/.

Говорећи о мандатима који су истекли функционерима СИПА-е и ОБА, Додик је рекао да неће остати на директорским позицијама што је у складу са договором на нивоу БиХ.

Сједници су присуствовали лидер СНСД-а Милорад Додик, потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић, Никола Шпирић, Радован Вишковић, Игор Радојичић и Небојша Радмановић, предсједник Политичког савјета Славко Митровић, предсједник Савјета за друштвено-економско питања Зоран Тегелтија, шефови клубова посланика СНСД у Народној скупштини Српске и Представничком дому парламента БиХ Игор Жунић и Сташа Кошарац, генерални секретар СНСД-а Лука Петровић и портпарол СНСД-а Радован Ковачевић.

Сједници су присуствовали и посланици и делегати СНСД-а, ДНС-а и Уједињене Српске у Представничком и Дому народа парламента БиХ Сњежана Бурсаћ Новаковић, Обрен Петровић, Душанка Мајкић, Ненад Нешић и Ненад Стевандић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

one + 17 =