Додик: У наредној години вриједност инвестиција милијарду КМ

0
90

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да ова странка подржава политику Владе Републике Српске у вези са повећањем плата, те да ће се до Нове године у Српској приступити изради плана инвестиција које ће 2020. бити вриједне милијарду КМ.
Додик је рекао да је на сједници Извршног комитета СНСД-а било ријечи о путној инфраструктури и да је истакнуто да је потребна додатна контрола квалитета.

„Већ сада у Српској оперативно спроводимо политику повећања плата, а све ће бити написано и у Економској политици и буџету за наредну годину. Предвиђено је повећање средстава за плате буџетских корисника за 70 милиона КМ, а за повећање пензија од три одсто 40 милиона КМ“, рекао је Додик новинарима у Бањалуци након проширене сједнице Извршног комитета СНСД-а.

Према његовим ријечима, СНСД подржава разговоре представника Владе Српске са партнерима из Савеза синдиката и пословне заједнице.

„Разговарали смо и о спровођењу четири политике СНСД-а, а једна од њих јесте и систем образовања. Имаћемо нови закон о високом образовању, којим ће бити побољшана постојећа пракса, а радимо и на изради нових закона о основном и средњем образовању који ће бити координисани са пројектима и програмима у Србији“, додао је Додик.

Он је нагласио да Влада Српска завршава преговоре о обезбјеђивању довољно новца како би започела потпуна рехабилитација путних праваца у Српској.

„За ово ће у наредној години бити обезбијеђено 200 до 300 милиона КМ. Када буде завршено формирање Савјета министара биће деблокирана средства за наставак изградње диноице аутопута од ентитетске линије код Добоја до мјеста Јоховац за шта је обезбијеђено 150 милиона евра, а реализоваћемо и остале пројекте важне за локалне заједнице као што је изградња болнице у Добоју и енергетских објеката“, каже Додик.

Он је оцијенио да је веома значајно питање пронаталитетне политике и да многе мјере институције реализују.

„Једна од посебних области јесте дигитализација, што тражи усвајање реформских закона, нови приступ и понашање људи. Морамо побољшати ниво одговорности и квалитета у друштву“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да ову буџетску годину Српска завршава успјешно и извршава све обавезе предвиђене буџетом и Економском политиком.

„Процјена је да неће бити угрожена ликвидност ни у нареној години. Посебно смо констатовали да су пројекти сарадње са Србијом у очекиваној динамици, као и подршка пројектима локалних заједница за шта је издвојено 9,4 милиона евра, а уплаћено четири. Србија реализује и помоћ буџету Српке у износу од 25 милиона, јер је већ уплаћено 10 милиона евра, а остатак очекујемо до краја ове године“, навео је Додик.

Он каже да је реализован ранији закључак СНСД-а о томе да чланови Предсједништва странке посјете и одрже значајну комуникацију са локалним страначким одборима.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

3 × 5 =