Тришић Бабић: Прича о члансту у НАТО стављена са стране

0
97
Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Ана Тришић Бабић изјавила је да је Програмом реформи БиХ прича о чланству у НАТО стављена са стране, да БиХ није оријентисана за тај пут нити постоји сагласност или могућност да се о томе разговара.

Тришић Бабић је навела да документ Програм реформи БиХ још нико видио, јер процедура достављана документа још није готова, а јавност ће имати увид када буде формиран Савјет министара.

Она је додала да ће изгласавањем комплетног Савјета министара документ дипломатским путем бити прослијеђен у Секретаријат НАТО-а, те да ће га тада морати погледати 29 чланица.

– Након што се та процедура заврши, јавност ће бити упозната с тим документом – рекла је Тришић Бабић за Алтернативну телевизију.

Она је напоменула да Програм реформи БиХ свако тумачи на свој начин, те да већ годину дана влада атмосфера која се „поставила психолошки стручно АНП-МАП-НАТО“.

– Ово је било једно изнанеђење за све који су тако посматрали да ће се питање у БиХ, формирање Савјета министара или неформирање довести у контекст АНП или МАП – додала је Тришић Бабић.

Према њеним ријечима, Програм реформи БиХ је постављен на начин да се није дешавао кроз питање АНП-а или МАП-а, те су, прије свега, опозиција у Републици Српској и Федерацији БиХ сада изненађени тим договором.

– Први пут послије дужег времна овдје се десио компромисан договор гдје су сви побједници, гдје нема поражених, гдје се апсолутно уважила позиција Републике Српске и позиције у ФбиХ – навела је Тришић Бабић.

Она је нагласила да се на тај начин дошло до компромисног и споразумног договора и схватању НАТО-а да БиХ није спремна за чланство и да то није држава која у догледно вријеме уопште може да разговара о чланству.

Тришић Бабић је подсјетила да федералне странке претендују да БиХ у неко догледно вријеме постане чланица НАТО-а, те истакла како она није оријентисана за тај пут, али да је потребна сарадања због безбједносних изазова, с којима се суочавају Република Српска, БиХ, регион и Европа.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

three × three =