„Гејминг је више од играња видео-игара- и умјетност и забава и нова индустрија“

0
131

Колико је индустрија видео игара напредовала у свјетским оквирима, најбоље потврђују резултати од прихода.

Процјене су да ће у 2019. години гејминг индустрија зарадити 150 милијарди долара, више од филмске и музичке индустрије заједно. Иако још у повоју, ова област и код нас је све присутнија.

Ако знамо да је у свијету више од 2,3 милијарде гејмера, онда не изненађују финансијски резултати. Гејминг је више од играња видео-игара – и умјетност и забава и нова индустрија.

– У Босни и Херцеговини се отприлике око педесет милиона годишње потроши на гејминг у смислу да ли се купују игре или су то неке микротрансакције – рекао је Сергеј Слишко главни и одговорни уредник Куво ТВ.

Да БиХ има свјетски признате гејмере попут Милана Козомаре из Бањалуке и Нике Ковача из Брчког који учествују на међународним такмичењима чији су наградни фондови преко 30 милиона долара, многи не знају. Не изненађује, јер ова грана ИТ још није смјештена у институционалне оквире.

– У нашем непосредном окружењу постоје неки добри примјери, у Србији, у Хрватској у Словенији , посебно фирме које су зарадиле огромне новце. Ми треба, у принципу да покушамо да направимо нешто тог типа, а мислим да је Бањалука иделано мјесто с обзиром на традицију коју смо имали у неком претходном периоду због Чајевца, због неких других фирми које су радиле овдје – истакао је Синиша Марчић помоћник министра за научнотехнолошки развој у Влади Републике Српске.

Нове дигиталне генерације дјеце у ИТ се заљубљују преко видео игара. Много је оних који почели играјући, а данас су власници озбиљних компанија у којима је задовољство радити. Зато је удружење Бит Алијанса, у сарадњи са Гете институтом и Центром за умјетност и медије препознала потребу за организовањем „Гејминг најта“.

– Тако да смо некако жељели да умрежамо и гејминг и културу уствари, ту нову дигиталну културу и ИТ индустрију и све да увежемо у нешто што је у ствари будућност једног новог дигиталног доба – навела је Татјана Вучић извршна директорка Удружења ИТ компанија „Бит Алијансе“.

Препознајући гејминг као дио савремене културе, Музеј савремене умјетности Републике Српске, широм је отвори врата за манифестацију, у оквиру актуелне Интерактивне изложбе „Игре и политика“.

– Јер смо сматрали да Музеј савремене умјетности треба да буде мјесто гдје може да се почне говорити и некој новој виртуелној култури у коме заиста видео игре заузимају неку важну позицију и данас у свијету видео игре су креативна индустрија која највише доноси новца – закључила је Сарита Вујковић директорка Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Да је вријеме да тај новац усмјеримо и у правцу Српске и БиХ, те да од гејминга направимо привредну грану, – једногласни су сви панелисти. А како не би све остало на причи, ускоро сједају за сто и праве стратегију увођења гејминга као нове индустрије.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

three × one =