Сутра у Хан Пијеску отварање дворане “Косово и Метохија”

У Хан Пијеску сутра ће свечано бити отворена нова дворана “Косово и Метохија”, некадашњи Соколски дом, у чију је реконструкцију уложено 351.000 КМ.

Реконструкција је почела 2017. године, за шта је општина Хан Пијесак издвојила 104.000 КМ, Влада Републике Српске 174.000 КМ и тадашњи предсједник Српске Милорад Додик 73.000 КМ.

Свечано отварање довране једна је у низу манифестација поводом 9. августа – Светог великомученика Пантелејмона, крсне славе општине и цркве на Хан Пијеску.

Начелник општине Владо Остојић рекао је да је Скупштина општине 2. августа одлучила да дворана буде названа “Косово и Метохија”, што је подржао и предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов.

Према Остојићевим ријечима, овај објекат је у потпуности реконструисан и симболизује судбину српског народа, који се, када год га покушавају уништити, поново рађа.

“Колико год нас нападали и рушили наше насљеђе, те колико год сами себи били највећи непријатељи, ми смо као народ опстали и увијек устајемо јачи, бољи и поноснији”, изјавио је Срни Остојић.

Он је подсјетио да је реконструисана дворана грађена између 1935. и 1937. године у знак сјећања на српског краља Александра Карађорђевића, а на иницијативу тадашњих соколара због чега је и названа Соколски дом.

Остојић је напоменуо да је објекат оштећен у Другом свјетском рату и да је послије обнове у првим годинама служио као основна школа, а касније и као сала за физичко васпитање.

Објекат Соколског дома је послије одбрамбено-отаџбинског рата потпуно препуштен пропадању иако је био под заштитом Завода за заштиту културно-историјског насљеђа Републике Српске.

“Ово ће бити прва дворана или важан објекат у Републици Српској названа по јужној српској покрајини”, рекао је Срни предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији Милорад Арлов.

Он је потврдио да ће сутра доћи на свечаност, као и да се очекује присуство и замјеника директора Кацеларије Владе Србије за Косово и Метохију Дамјана Јовића.

Свечано отварање реконструисане дворане “Косово и Метохија” почеће у 12.00 часова.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име