Обиљежен дан одбране Војковића, Крупца и Грлице

У Војковићима је обиљежено 27 година од одбране овог насеља, те Крупца и Грлице чиме је на данашњи дан 1992. спријечена намјера бошњачких снага да заузму Илиџу и крену према Палама.

Током борби које су вођене 4. августа 1992. године погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде Војске Републике Српске.

Поводом обиљежавања Дана одбране служени су Света литургија и парастос погинулим борцима Војске Републике Српске, а потом су положенци вијенци на Спомен-обиљежје при Храму Светог свештеномученика Петра дабробосанског у Војковићима.

Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика, рекао је Срни да су слога и јединство српског народа темељи будућности и опстанка Републике Српске.

Он је истакао да Републику Српску треба градити у јединству, заједништву и слози, те да у српском народу не смију да постоје разлике због евентуалне припадности некој од политичких опција, јер Српска свима треба да буде на првом мјесту.

– Због више од 30.000 погинулих српских бораца у одбрамбено-отаџбинском рату, морамо да све своје дневне размирице рјешавамо на достојанствен и цивилизован начин, јер Србима, кроз вијекове, никада није било лако живјети и сачувати слободу – рекао је Томић, који је присуствовао манифестацији „Четври август – да се не заборави“.

Он је указао на потребу да се сачувају успомене на погинуле борце, који су дали животе за отаџбину, за слободу свог народа и за Републику Српску.

Предсједник Мјесног одбора Борачке организације „Илиџански борац“ Саша Шкобо рекао је Срни да је на данашњи дан 1992. херојском борбом српских бораца одбрањена територија Крупца, Војковића и Грлице од жестоког напада муслиманских снага из правца Храснице, Соколовић колоније и Бутмира.

– Током борби које су вођене 4. августа погинуло је седам, а рањено 14 припадника Друге сарајевске бригаде, док је у току одбрамбено-отаџбинског рата на овом подручју укупно страдало 217 бораца. Број страдалих непријатељских војника био је много већи. Послије ове битке муслиманске снаге се више нису усудиле да озбиљније нападну српску тероторију – подсјетио је Шкобо.

Мирјана Галинац, осамдесетогодишња старица и мајка која је у рату изгубила троје дјеце, а у постратном периоду остала и без мужа, прича да брине о двојици унука, као и да није задовољна односом локалних власти према породицама погинулих бораца и цивила.

Она је апеловала да надлежне више пажње обрате не само на њу и њене унуке, од којих је један тешко оболио, него о свим угроженим члановима борачке популације.

Општина Источна Илиџа, осим овог вјерског обреда, организовала је низ културних и спортских активности с циљем достојног обиљежавања велике битке за одбрану Источне Илиџе и чувања успомене на погинуле српске хероје.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име