Обољели од короне најзаразнији у првим данима болести

0
708

Највећи ризик од преношења корона вируса је у првих пет дана од заражавања, показују најновије студије.

Резултати истраживања указују да су нивои Ковида-19 највиши у првим данима болести и да је живи вирус способан да се множи девет дана пошто се симптоми појаве.

Британски научници тврде да је њихова студија показала да је рана изолација пресудна за заустављање ширења корона вируса, пише ББЦ на српском језику.

Колико су заразни обољели зависи од много фактора – колико вирус може да се дијели, колико га дуго носе у себи и колико га има у организму.

Нека истраживања показала су да су људи највише заразни у периоду прије него што им се испоље први симптоми.

Научници су пронашли одређену количину РНК честица (дијелови генетског материјала вируса) у узорцима узетих из грла људи који су тек испољили симптоме или их имају пет дана.

У међувремену, неактивни дијелови честица РНК вируса откривени су у узорцима носа и грла у просјеку до 17 дана послије испољавања првих симптома.

Истраживачи су закључили да, упркос дјеловању честица, није пронађен ниједан живи вирус послије девет дана, тако да је било мало вјероватно да је већина људи и даље заразна након тог времена.

Докторка Муге Чевик са универзитета Сент Ендрус рекла је за ББЦ да су та открића показала да су људи заразни на почетку.

„Људима заиста треба пружити подршку како би били сигурни да се изолују чим добију симптоме, колико год благи били. Док неки људи чекају на резултате бриса, можда су прошли сопствену најзаразнију фазу“, рекла је Чевик.

Студија није обухватила асимптоматичне пацијенте, али аутори упозоравају да су друга истраживања показала да људи могу да буде заразни прије него што добију симптоме.

У Великој Британији званичници кажу да људи морају да се изолују најмање на десет дана уколико имају било које симптоме корона вируса.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here