Додик: Опозицију сликање у Црној Гори неће учинити побједницима избора у Српскоj

0
510
Српски члан Предсједништва БиХ и лидер СНСД-а Милорад Додик поручио је представницима опозиције у Републици Српској да их неће учинити побједницима избора то што се сликају са онима који су побиједили на изборима у Црној Гори, а да је Жељку Комшићу захвалан, јер ће БиХ коначно и званично имати одлуку да не признаје Косово.

 

“Нити су они слични опозицији Црне Горе, нити смо ми власт налик оној коју су у Црној Гори побиједили. Ништа ту није за поређење”, рекао је Додик за “Српскаинфо”.

Додик је рекао да је отужно што се представници опозиције из Републике Српске сликају с побједницима избора у Црној Гори, а да је најсмјешније управо то што они тражили да предсједник Црне Горе Мило Ђукановић у јеку кризе дође у БиХ, а сада обилазе партије које су тамо побиједиле Ђукановића.

Он је подсјетио да је због неслагања са тим чак потегао и национални вето.

“Каква је то политика и какви су то преваранти показује сусрет Иванића и митрополита Амфилохија, кога Иванић лаже како је он нешто учинио да се потпише споразум између БиХ и Српске православне цркве, када сви знају да је то урадио тадашњи српски члан Предсједништва Небојша Радмановић. Е, то је слика опозиције у Републици Српској”, рекао је Додик.

Он очекује да нова влада Црну Гору учини бољим и праведнијим мјестом за живот свих грађана, а посебно Срба, који су тамо три деценије трпили различите видове неправде.

Говорећи о недавном састанку с државним врхом Хрватске, Додик је истакао да Загреб неће скрштених руку посматрати обесправљивање Хрвата у БиХ.

“Примјетно је да из Загреба не сматрају да треба да разговарају с Жељком Комшићем, кога, како су отворено рекли, виде како жпаразитира на хрватском бирачком тијелуж. Не споре му легалитет, али о Комшићевом легитимитету ни они више не желе да разговарају”, рекао је Додик и додао да се лидер СДА Бакир Изетбеговић љути пошто су им предсједник и премијер Хрватске помрсили рачуне.

Додик је рекао да је Хрватска природно заинтересована за положај Хрвата у цијелој БиХ, међутим, проблем с њиховом обесправљеношћу је у Федерацији БиХ.

“Мислим да ће Бошњаци морати да то питање ставе на сто или ће се ствари искомпликовати до те мјере да ће са чежњом говорити о времену када смо их позивали на разговор. Ми немамо ниједан разлог да не подржимо захтјев Хрвата за једнакоправношћу у БиХ, јер бранећи њима то право ми афирмишемо и своја права предвиђена Дејтонским споразумом”, појаснио је Додик.

Он је истакао да је питање премијештања амбасаде БиХ у Јерусалим мала цијена за велику добит коју би БиХ могла да добије од САД, којима је израелско питање константа спољне политике.

“Комшићев захтјев да се расправља о признању независности Косова видим као инат политику на којој сам му захвалан. Није било другог начина да БиХ и званично заузме став о Косову, а да неко не покрене питање признања у Предсједништву БиХ. Глупо би било да сам то ја урадио, па гласао против. Овако је Комшић урадио феноменалну ствар за нас. Имаћемо одлуку да БиХ не признаје Косово и званично и коначно”, рекао је Додик.

Он је истакао да је за досљедну примјену изворног текста Дејтонског споразума, да није ни за какву интервенцију која би Републици Српској одузела било шта од онога што је добила споразумом и у том правцу може разговарати са онима који сматрају да би Република Српска могла да добије више од овога шта има.

Додик је рекао да ће на европском путу бити важно шта ће урадити БиХ, али ће од политичке воље Брисела зависити хоће ли добити кандидатски статус.

Он је истакао да се поводом рата у Нагорно-Карабаху, Република Српска труди да и са Јерменијом и Азербејџаном има пријатељске односе и апелује на обје стране да се уздрже.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here