Додик и Вучић посјетили Српску кућу у Подгорици

0
988
Српски члан Предедсједништва Републике Српске Милорад Додик изјавио је приликом посјете Српској кући у Подгорици да овај објекат служи за јачање српског идентитета и да ће Српска сарађивати са руководством те установе.

 

“До сада сам о овоме слушао и било ми је важно да постоји. Сада сам видио да је импозантно и да ово треба да послужи за јачање нашег увјерења, да наш народ има право на свој идентитет, да је на правом мјесту и да не може да се одрекне ничега од свог идентитета”, рекао је Додик новинарима, након што је са предсједником Србије Александром Вучићем посјетио Српску кућу.

Он је рекао да је угодно изненађен и изгледом самог објекта Српске куће, садржаја који је видио.

“Наравно да ћемо и ми из Републике Српске сарађивати са људима који управљају овим објектом и учинити да садржај буде што бољи”, додао је Додик.

Он је нагласио да овај објекат говори о Србији да води рачуна о свом народу гдје год се налази и да је важно да се очувају све те функције.

Вучић је рекао да је Србија у овај објекат, најљепши у Подгорици, уложила 3,5 милиона евра, те најавио да ће још више улагања у овај објекат.

“Срећан сам што је ово поклон Србије српском народу у Црној Гори и таквих ствари ће бити још, и на приморју и на северу Црне Горе. Наша жеља је да Срби буду своји на своме, да никога не дирамо, да поносно чувамо своје име и презиме и да помогнемо нашим људима који живе овде”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће 300 својих књига дати као лични поклон Српској кући, те да ће обезбиједити још 700 књигакао донацију Србије ради промоције српског писма и језика.

Извршни директор Српске куће Емило Лабудовић је рекао да посјета Вучића и Додика није само част за Србе у Црној Гори, него и охрабрење да неће остати сами и на маргини.

Он је позвао све културне, научне, ликовне и остале ствараоце широм српског простора да знају да су им врата Српске куће увијек отворена, те да је потребно успоставити и културну и емотивну везу, осим политичке.

Након посјете Српској кући, Додик и Вучић ће присуствовати сахрани митрополита АмФилохија у Саборном храму Христовог васкрсења у Подгорици.

Српска кућа је сједиште институција и организација које су основане ради очувања културног и националног идентитета српског народа, за чију изгрању је Влада Србије издвојила 3,4 милиона евра.

У “Српској кући” су смјештене Матица српска, Институт за српску културу, Српски национални савет, Удружење књижевника српског народа, Српска телевизија, Српски радио, новине, портали, Српски културни центар…

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here