Дарио Јовановић, директор Коалиције “Под лупом”: Гласање поштом постаје бесмислено

0
535

Комбинација пандемије вируса корона и зимски изборни дан сигурно неће ићи у корист веће излазности на предстојећим локалним изборима, а подаци који долазе до нас потврђују да странке настављају са старим варкама када је ријеч о гласању путем поште, о чему се мора повести озбиљна расправа.

Истакао је то у интервју за “Глас Српске” директор Коалиције “Под лупом” Дарио Јовановић, чији су посматрачи у септембру спровели анализу која је показала доста неправилности у почетној фази изборног циклуса. Утврђене су 238 неправилности, а највише их се односи на забрањену, односно преурањену изборну кампању и на злоупотребу јавних функција/ресурса.

– Из циклуса у циклус имамо тренд пораста неправилности. Стиче се утисак да што се више прича о томе и о начинима како се вара на изборима да то странке све више примјењују у пракси – истакао је Јовановић.

ГЛАС: Централна изборна комисија одбила је да упише више од 27.000 бирача за гласање изван БиХ, а и поред тога на списку биће их 100.000. Шта Вам говоре ти подаци?

ЈОВАНОВИЋ: Тај вид гласања се толико злоупотребљава да је скоро постао обесмишљен. Објавом извода из бирачког списка први пут имамо увид у имена и презимена тих људи, а позивамо све да га провјере да не би било додатних злоупотреба. Годинама заговарамо додатне механизме провјера пријава, јер се јасно види да је то проблем великих размјера.

ГЛАС: Сматрате ли да би та иницијатива могла проћи у БиХ, имајући у виду да се многи уздају управо у гласове из иностранства?

ЈОВАНОВИЋ: Реакције би сигурно биле негативне од стране странака, јер оне варају и дају налоге да се у њихово име врше те преваре. Због тога је тешко вјеровати да би људи који долазе из тих структура пристали на ову идеју. Општи избори су нешто друго, јер политика ентитета и државе може да утиче на дијаспору која помаже и долази на одморе. Подијељен је и став јавности о томе да ли би људи који живе у иностранству годинама требало да гласају на локалним изборима.

ГЛАС: Колико ће епидемиолошка ситуација утицати на спровођење избора и на излазност?

ЈОВАНОВИЋ: ЦИК је донио упутство у вези са изборима у вријеме пандемије. Оптерећење је на локалним буџетима да набаве заштитну опрему, али већи проблем су околности у којима ће бити одржани избори и због вируса. Први пут су пролонгирани и то за више од мјесец и по дана и то, на неки начин, отвара Пандорину кутију, јер увијек може постојати изговор за њихово одгађање у односу на законски рок, а имајући у виду да ће бити у зиму, све то може утицати на излазност, која је, ионако, код нас релативно ниска.

Истраге

ГЛАС: Предсједник Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ Милан Тегелтија рекао је да је ВСТС донио одлуку да приоритет у раду тужилаштава буде процесуирање кривичних дјела из изборног законодавства. Како то оцјењујете?

ЈОВАНОВИЋ: Примјетно је да се нешто дешава позитивно. Ти проблеми се више не игноришу. И нама су се истражни органи обраћали да доставимо доказе са бирачких мјеста, а некада су посматрачи и позивани као свједоци. Поздрављамо и ову одлуку ВСТС-а.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here