Рекордан број пријављених гласача из иностранства под велом сумње: Биће посла за тужиоце

0
595

Централна изборна комисија БиХ донијела је одлуку којом се због злоупотреба са пријавама одбија упис у извод из Централног бирачког списка за гласање изван БиХ за чак 27.960 бирача.

Истовремено је утврђено да право на гласање из дијаспоре има 101.771 бирач, што је драстично више него у досадашњим изборним циклусима. Из ЦИК-а БиХ је саопштено да ће “све пријаве за гласање изван БиХ, гдје постоји сумња у постојање кривичног дјела, доставити Тужилаштву БиХ”. Према сазнањима нашег листа, Тужилаштво и полиција ће имати пуне руке посла, а акценат истраге ће бити усмјерен према бирачима који су за гласање у одсуству навели исту адресу, као и према пријавама за које је установљено да су потенцијални бирачи преминули.

Дугогодишњи посланик СНСД-а и члан парламентарних комисија и радних група за измјене изборног закона Лазар Продановић сматра да ЦИК поништавањем пријава више од 27.000 бирача само баца прашину у очи и ствара привид да ради нешто с циљем побољшања и веће регуларности изборног процеса.

– Не сумњам да је било основа за поништавање тих пријава, али сам сигуран да је још 50.000 пријава, најблаже речено, сумњиво. ЦИК је могао подзаконским актима прецизно регулисати то питање и онда не би долазили у ситуацију да поништавају скоро 30.000 пријава – каже Продановић.

Према његовим ријечима, добро рјешење би било када би била уведена обавеза овјеравања образаца за пријаву и фотокопија личних докумената.

– Пошто се лични документ мора овјерити искључиво лично, тако би било онемогућено да мешетари са обичном фотокопијом личног документа и попуњавањем образаца пријаве некога за гласање из иностранства, као што предвиђају постојећа изборна правила – каже Продановић.

Шеф Клуба посланика ПДП-а у НСРС Перица Бундало каже за “Глас Српске” да је увјерен да, поред 27.960 одбијених бирача, сигурно и међу више од 100.000 регистрованих има нерегуларних пријава.

– Поздрављам одлуку ЦИК-а да објави имена свих бирача регистрованих за гласање из иностранства и позивам грађане да пријаве све изборне неправилности – каже Бундало.

Одлуку ЦИК-а поздравља и потпредсједник Социјалистичке партије Срђан Тодоровић који подсјећа да инспектори Полицијске управе Добој по наредби Окружног тужилаштва из овог града, а управо на основу пријаве СП-а, воде истрагу о изборним нерегуларностима на општим изборима 2018. године у вези са незаконитим пријављивањем бирача за гласање путем поште.

– Ми смо тада открили да је десетак наших активиста пријављено за гласање из Футога код Новог Сада иако нико од њих никада у животу није био у том мјесту, нити има икакве везе с њим. Јасно је да је неко дошао до фотокопија њихових личних докумената и послао их ЦИК-у уз образац за гласање из иностранства, чиме их је практично по закону пријавио за гласање. Обрадован сам што полиција и тужилаштво поступају по тој пријави, али број од преко 100.000 бирача регистрованих за гласање из иностранства на новембарским локалним изборима са­м по себи представља потврду да ће таквих манипулација бити и ове године – каже Тодоровић.

Жалбе

Рок за жалбе на одлуку ЦИК-а о одбијању пријаве за 27.960 бирача истекао је у суботу у 24 часа. Из ЦИК-а је прецизирано да се, изузетно, докази којим се оспорава одлука ЦИК-а могу доставити најкасније до 5. октобра (данас) до 16 часова, али под условом да је жалба достављена у року.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here