Вишковић: Од управа предузећа тражим ред, рад и дисциплину

0
78

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић рекао је да ће од управа предузећа тражити ред, рад, дисциплину и позитивне пословне резултате.
„Негативни резултати могу само бити посљедица више силе, а никако људског фактора“, поручио је Вишковић.

Говорећи о покретању одговорности и смјенама у менаџменту јавних предузећа која имају лоше резултате, Вишковић је нагласио да је позвао директора „Шума Републике Српске“ и саопштио му да је он завршио свој дио посла, а да од њега очекује наставак.

„На томе ћу истрајати. Сљедећи по тој одговорности су управа предузећа и Надзорни одбор. Не желим да се 24 часа дневно и 30 дана у мјесецу бавим јавним предузећем, шумским газдинствима и њиховим проблемима. Очекујем да то ради управа јавног предузећа. Од менаџмента очекујем даље потезе, а да не би била прича само о ‘Шумама’, тако је са свима“, истакао је Вишковић.

Он је за РТРС рекао да Савјет министара може да буде формиран у току једног дана или када стране у БиХ, а прије свега странке побједнице избора, то желе да учине без условљавања.

„Све док нека страна жели условљавати неку другу, то се неће десити. Уколико сви схвате да Савјет министара треба Федерацији БиХ колико и Републици Српској, да треба једном, другом и трећем народу, да тренутна блокада наноси штету свим народима у БиХ, и једном и другом ентитету, онда ће одустати од условљавања“, рекао је Вишковић.

Он је навео да чак и представници европске заједнице постављају питање зашто се не приступи формирању Савјета министара, а потом преговорима о годишњем националном плану за чланство у НАТО-у и другим отвореним питањима.

„Очито је да поједини политичари из Сарајева мисле да ће Српска одустати од својих ставова. Нема од тога ништа! Имамо резолуцију Народне скупштине Републике Српске о војној неутралности и сви представници Српске су обавезни да је поштују. Не може нико из Сарајева очекивати да неки представник Српске занемари ту резолуцију. Никада нисам волио користити термин издаја, али то би заиста била издаја“, рекао је Вишковић.

МОСТОВИ — УСЛОВИ РАЗВОЈА

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да нема развоја без модерне путне инфраструктуре, наводећи да ће изградња мостова на ријеци Сави у Градишци и код Раче омогућити бољу комуникацију привредника, те да од тога нико не може имати штету, већ сви могу имати корист.
Осврћући се на чињеницу да је рок за изградњу два моста идентичан, Вишковић је истакао да би више волио да први буде завршен мост на Рачи, али да би, посматрајући објективно, мост у Градишци требао прије бити саграђен и у употреби, будући да је ауто-пут од Бањалуке до Градишке завршен прије неколико година.

„Ауто-пут је чекао овај мост, процедура је дуго трајала, али добро је да смо дошли у позицију да то питање буде ријешено. Добри односи које је српски члан Предсједништва БиХ /Милорад Додик/ градио са представницима хрватског народа у БиХ су допринијели да се и Хрватска одобровољи и да послије толико година чекања дођемо у позицију да имамо званичан почетак изградње моста у Градишци“, рекао је Вишковић синоћ за РТРС.

Према његовим ријечлима, тај мост је изузетно важан за инфраструктуру Републике Српске јер ће она, а тиме и БиХ бити отворена према ЕУ.

„Тај мост ће бити најбоља конекција БиХ према Европи и са тим мостом свих 120 километара ауто-пута у Српској ће имати смисао. Дуго година нас је опозиција прозивала да смо градили ауто-пут који не води нигдје, а сада ће тај ауто-пут водити ка Европи. То је циљ и Републике Српске“, каже Вишковић.

Премијер Српске је прецизирао да ће грађани Српске тако лакше моћи путовати у Европу, а Европљани лакше долазити на ове просторе и инвестирати, те отварати нове погоне и радна мјеста.

„Изградњом инфраструктуре и комуникација отварају се могућности за остала улагања. Нема развоја земље ако она нема развијену путну инфраструктуру. Морамо се повезати са остатком свијета да би и они долазили код нас“, поручио је Вишковић.

Према његовим ријечима, изградња моста у Градишци биће и под будним оком Брисела.

„Надзор над изградњом обављаће конзорцијум који чине хрватска и њемачка компаније, а Хрватска и Њемачка су чланице ЕУ. Осим тога, ЕУ је за изградњу тог моста одобрила 6,8 милиона евра грант средстава. То је аргумент више да контролишу изградњу моста, а то је добро за све“, нагласио је Вишковић.

Говорећи о трилатералном састанку лидера БиХ, Србије и Турске у Београду на којем је договорена изградња ауто-пута Београд-Сарајево, Вишковић је истакао да су послате јасне поруке, те да је позитивно да су хрватски и бошњачки чланови Предсједништва БиХ Жељко Комшић и Шефик Џаферовић први пут били у ситуацији да пошаљу поруке повезивања и заједничког живота, а не да, као до сада, оптужују друге.

„И мост на Рачи, као и мост у Градишци, повезује државе и народе, те омогућава бољу комуникацију и да привредници лакше и боље сарађују. Од овога нико не може имати штету, већ сви могу имати корист“, оцијенио је Вишковић.

Он је додао да ће мост код Раче градити компанија из Турске, а да ће радове у потпуности финансирати Србија.

Вишковић је додао да Србија жели да помогне Српској и тако што би изградила 18 километара ауто-пута од Раче до Бијељине.

„Када саграде дио ауто-пута кроз Србију и заврше мост код Раче прећи ће у Српску и наставити градњу ауто-пута сигурно до Бијељине, а има размишљања да то буде продужено и ван Бијељине“, додао је он.

Он је напоменуо да ће Србија у потпуности финансирати изградњу заједничког царинског терминала са БиХ, који ће бити на територији Србије, те додао да ће на мосту бити постављен и цјевовод, да би се Српска у будућности могла повезати на гасовод у Србији.

Вишковић каже да је у четири-пет општина у Српској у току јавна расправа о плану парцелације за изградњу ауто-пута од Добоја до Раче.

„Већ на сљедећој сједници Народне скупштине Републике Српске, вјероватно, ћемо имати план парцелације да бисмо могли ући у експропријацију земљишта и остале послове. Сигурно ћемо до прољећа бити спремни да кренемо у експропријацију од Раче према Бијељини, Брчком и Добоју и да спремно дочекамо помоћ Србије“, каже Вишковић.

Он је оцијенио да је та помоћ више него значајна и порука предсједника Србије Александра Вучића и грађана Србије грађанима БиХ да они желе добре односе, мир, сарадњу и повезивање, а не оно за шта су их годинама оптуживали из Сарајева.

„Овим је демаскирана политика Сарајева, Србије и Српске и сада се коначно зна ко има какву намјеру, ко жели да гради, а ко да разграђује“, навео је Вишковић.

Он је најавио да ће ових дана бити парафиран међудржавни споразум између БиХ и Србије за изградњу моста код Раче, те да ће то учинити Предсједништво и Савјет министара у техничком мандату, а верификација у Парламентарној скупштини БиХ биће обављена када буде формиран нови Савјет министара и Парламентарна скупштина буде у пуном капацитету.

„Међудржавни споразум ће омогућити Србији да добије грађевинску дозволу за мост, одређена је контакт-тачка тако да неформирање Савјета министара и нерад Парламентарне скупштине БиХ неће зауставити овај пројекат. У Београду је пронађен компромис да не морамо чекати формирање Савјета министара и почетак рада Парламентарне скупштине БиХ. Ово што је урађено у Београду говори и нама у БиХ да се можемо договорити када желимо да се договоримо“, каже Вишковић.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

fifteen − 3 =