“Турски ток” у првом плану на састанку Додика и Медведева

0
112

Република Српска и Русија сарађују на многим пољима, а економска сарадња на важним пројектима као што је гасовод “Турски ток” и бродска Рафинерија биће кључне теме током састанка српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика и руског премијера Дмитрија Медведева, који стиже у званичну посјету Србији.

Премијер Русије ће присуствовати обиљежавању 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату, а Додик и Медведев би требало да се састану данас (субота) у Београду.

Додик је најавио да ће са руским премијером, са којим је имао прилику и љетос да се састане, разговарати о сарадњи, али и актуелној ситуацији у Републици Српској и БиХ. Једна од тема биће положај Републике Српске у БиХ, али и став да не жели да буде условљавана чланством у НАТО-у.

– Руси су присутни у Рафинерији у Броду и веома је важно да разговарамо о очувању активности те фирме. Важно је да Рафинерија функционише и ради, а на састанку ће бити и генерални директор “Зарубежњефта” из Москве – рекао је Додик.

На састанку ће бити и шеф Представништва Републике Српске у Русији Душко Перовић.

– Економска сарадња биће у првом плану. Разговараће се о пројектима, међу којима је гасовод “Турски ток”, путем којег би руски гас требало да једним краком стигне до Српске, те о пројекту који се реализује у Зворнику. Када је ријеч о гасоводу, чекамо да Бугарска крене са градњом. Пратићемо, а ми за сада радимо на студији изводљивости. Већ је позната опредијељеност да будемо дио важног пројекта, а на састанку са Медведевим то ће додатно бити потврђено – рекао је Перовић.

Гасовод, односно крак руског гасовода требало би да иде из Србије, односно од Бијељине до Бањалуке и Приједора, те да прати трасу будућег аутопута, а да ће и Српска бити дио великог пројекта, још једном је потврђено на састанку њених представника са челницима руске компаније “Гаспром”, одржаном прије неколико дана.

Посао, када је ријеч о Републици Српској, углавном иде, а ако буде све било како је предвиђено, први радови би могли почети већ на љето.

Србија, подсјетио је, већ гради свој дио, а Српска има готово усаглашену трасу која ће пратити будући аутопут од Бијељине према Бањалуци.

Прича о гасификацији Републике Српске траје неколико година. Основано је и предузеће “Гас-Рес”, а план гасификације Српске направљен је када је био актуелан “Јужни ток”, који је обустављен након што је ЕУ извршила притисак, послије чега се Русија окренула партнерству са Турском.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

three × 4 =