Туристе из БиХ ни ниже цијене не могу привући у Хрватску и Црну Гору

На Хрватском и Црногорском приморју се жале да им је ова сезона много лошија од претходних, а по свему судећи и грађани БиХ се ове године одлучују за неке друге дестинације.

“Вјероватно је један од разлога то што се људи радије опредијеле да у Бањалуци сједну у авион и оду у Турску, у Анталију, јер им до тамо треба сат и по времена авионом. Ове године из Бањалуке имају авион и за Атину, а лет траје сат и десет минута, тако да им је то можда једноставније”, казали су у туристичкој агенцији “Цептер Паспорт” у Бањалуци.

Према њиховим ријечима, многи људи који су раније ишли у Хрватску или Црну Гору својим аутом, сада се одлуче да сједну у авион и да за нешто више од сат времена буду у Турској или Грчкој.

“Каква је сезона у Хрватској или Црној Гори, то не бисмо могли да процјењујемо, али оно што ми овдје видимо јесте да су путовања авионом на линијама које иду из Бањалуке заступљенија”, појаснили су у овој агенцији.

У туристичкој агенцији “Сити Травел” из Сарајева казали су да је у односу на претходне године продаја аранжмана за Јадран у великом паду.

“Највише интереса има за љетовање у Турској, Египту и Тунису када је ријеч о дестинацијама с авио-превозом, а када говоримо о аутобуским аранжманима, онда је то Албанија”, казали су у овој агенцији.

У туристичкој агенцији “Сиријус Травел” из Сарајева истакли су да им хотелијери свакодневно шаљу снижене цијене.

“Једини показатељ мањег броја гостију у Хрватској и Црној Гори је што нам хотелијери сваки дан шаљу снижене цијене, што у пуној сезони није пракса”, казали су у овој агенцији.

Ипак, како додају, што се тиче грађана БиХ који путују на Хрватско или Црногорско приморје, према њиховим подацима, број је у просјеку исти као и прошле године.

“Има малих промјена, али није нешто драстично. Такође, и интерес за Турску је негдје као и прошле године”, казали су у “Сиријус Травелу”.

Марко К. из Модриче казао је да су се он и супруга ове године одлучили да оду на љетовање у Турску.

“У Бањалуци смо сјели у авион и отишли на љетовање у Анталију. То нам је било много једноставније него да се аутом возимо до Црне Горе или Хрватске и чекамо на граници при овако високим температурама и по неколико сати”, рекао је он, те додао да разлике у цијени између Турске и Хрватске нису драстичне.

Како каже, сљедеће године ће на љетовање у Грчку, јер из Бањалуке постоји и линија за Атину.

“Дошло је вријеме када су људи превише заузети и изморени послом, тако да траже што једноставније начине путовања”, сматра он.

Како преносе медији, туристички радници у Црној Гори и Хрватској тврде да је стање на овим приморјима много горе него прошле године, те да сезони пријети колапс.

Навели су да су се туристи радије одлучивали за Турску, Грчку и Египат, те да је и у Хрватској и у Црној Гори ситуација идентична. Истакли су да је најбољи показатељ ових тврдњи приватни смјештај, који је, како истичу, полупразан.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име