За подстицаје у предузетништву и пољопривреди 150.000 КМ

0
33

Начелник општине Пале Бошко Југовић и начелник општинског Одјељења за привреду и друштвене дјелатности Игор Иконић представили су данас јавни позив за подстицаје у предузетништву и пољопривреди укупне вриједности 150.000 КМ.

Југовић је на конференција за новинаре рекао да ће наредних мјесец дана бити отворен јавни конкурс за додјелу подстицајних средстава планираних буџетом општине за ову годину, те да је ријеч о средствима из области пољопривреде вриједности 60.000 КМ и предузетништва од 90.000 КМ.

“Све ће бити транспарентно путем јавног конкурса и додијељено људима који ће испуњавати услове. Желимо да постигнемо конкретну сарадњу са локалним становништвом и да се новац уложи тамо гдје је потребан”, истакао је Југовић.

Он је додао да ће бити формирана комисија која ће пратити реализацију пројеката корисника на терену, а корисници ће добити новац тек по реализацији, након куповине машина, обртних средстава, улагања у објекте.

Југовић је додао да ће у области пољопривреде бити уложена средства за подстицање пластеничке производње у износу од 15.000 КМ, гдје ће општина учествовати 70 одсто, а крајњи корисници 30 одсто, док ће општина у набавци пољопривредних прикључака и механизације учествовати са 50 одсто од укупне вриједности набавке.

Расподјела подстицајних средстава за развој предузетништва односи се на набавку основних средстава, опреме, изградњу и адаптацију производних објеката у износу од 30.000 КМ, за подстицање младих људи и младих брачних парова за отпочињање или унапређење бизниса 45.000 КМ, те набавку обртних средстава за предузетничке дјелатности вриједности 15.000 КМ, гдје општина финансира 50 одсто од укупне инвестиције.

Према ријечима Југовића, све активности биће спроведене кроз Одјељење за привреду и друштвене дјелатности, а први корак је испуњавање пријава и захтјева, након чега ће комисија извршити селекцију оних који испуњавају услове, а панирано је да се, по разним основама, у један и други подстицај укључују око 70 до 100 корисника, у зависности за која ће средства аплицирати.

Иконић је нагласио да је за подстицај у области предузетништва најважније да корисник који аплицира има регистровану дјелатност и да је обавља на територије општине Пале.

“Покушали смо да поједноставимо услове, анализирали ситуацију у предузетништву на територији Пале и видјели да мала и средња предузећа имају највише проблема, посебно на почетку своје дјелатности. Из тог разлога смо одабрали њих као циљну групу којој желимо да помогнемо”, навео је Иконић.

Он је додао да ће сва средства бити транспарентно искориштена јер желе да подстакну бизнис младих људи и брачних парова, а што се тиче пољопривреде сва правна и физичка лица која имају пребивалиште и обављају пољопривредну дјелатност на територији општине Пале могу аплицирати.

Иконић је истакао да се образац захтијева за одобравање подстицаја може преузети у канцеларији Одјељења за привреду и друштвене дјелатности општине Пале, гдје се могу добити и додатне информације у вези са потребном документацијом и програмом.

Предсједник Скупштине општине Пале Синиша Ласица рекао је да му је драго да је Скупштина општине 30. маја усвојила програме за подстицаје у пољопривреди и предузетништву јер раде све у интересу грађана.

“На Скупштини је донесена и одлука да премија за млијеко коју грађани производе буде повећана са 0,05 фенинга на 0,10 фенинга што је показатељ да чујемо проблеме грађана који се баве том дјелатношћу”, рекао је Ласица.

Јавни конкурс објављен је у “Гласу Српске”, на огласној табли општине Пале и на званичној интернет страници општине /www.pale.rs.ba/.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

ten − one =