Сваки шести возач под дејством алкохола

У акцији појачане контроле учесника у саобраћају у Републици Српској утврђено је да је сваки шести контролисани возач био под дејством алкохола.

Акција је спроведена од 15. до 18. августа са акцентом на брзину кретања возила и возача под дејством алкохола, дрога или психоактивних супстанци, контролисано је укупно 8.717 возача, а прекршај је починило њих 4.113.

Из Министарства унутрашњих послова Српске саопштено је да је 3.428 возача санкционисано због прекорачења брзине кретања возила, а највећи број њих због прекорачења брзине од десет до 20 километара на час /1.664 прекршаја или 78,8 одсто/.

У прекорачењу брзине више од 30 километара на час евидентирано је 107 возача.

Код сваког шестог контролисаног возача, односно код њих 849, утврђено је присуство алкохола у крви, међу којима 42 младих возача.

Код 464 возача утврђено је од 0,31 до 0,80 промила алкохола у крви, док је њих 81 имало више од 1,51 промил и ухапшено је до отрежњења, као и 14 возача који су одбили да се подвргну алко-тестирању.

За 21 возача процијењено је да би их требало потвргнути испитивању на присуство дрога или лијекова који се не смију употребљавати прије и за вријеме вожње, од којих је њих 20 одбило да се подвргне тестирању, те су санкционисани и искључени из саобраћаја.

МУП Српске апелује на учеснике у саобраћају да се понашају одговорно у саобраћају и поштују саобраћајне прописе, те тако заштите свој и животе других учесника у саобраћају.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here