Стање безбједности на подручју ПУ Источно Сарајево задовољавајуће

Стање безбједности на подручју Полицијске управе Источно Сарајево за мјесец јул 2019. године је задовољавајуће, оцијењено је то на данашњој конференцији за новинаре у Палама.

У току јула мјесеца на подручју ПУ Источно Сарајево евидентирана су 53 кривична дјела, што је за 12,8 одсто више у односу на исти период прошле године, када је регистровано 47 кривичних дјела.

Замјеник начелника Полицијске управе Источно Сарајево Игор Кушић новинарима је рекао да је поред изнесених показатеља оцјене стања безбједности у току јула мјесеца ове године, полиција из Источног Сарајева успјешно реализовала низ задатака на обезбјеђењу и организацији Самита процеса за сарадњу у југостичној Европи и 56. МОСИ игара на Сокоцу.

– На 56. МОСИ играма на Сокоцу је учествовало преко 2.000 спортиста и боравило преко 10.000 посјетилаца, а манифестација је прошла без иједног инцидента – оцијенио је Кушић.

Кушић је додао да је и Самит процеса за сарадњу у југостичној Европи, одржан на Јахорини, а на којем је учествовало више шефова страних земаља, влада и министара иностраних послова, протекао без проблема уз високу оцјену за квалитетну безбједност припадника МУП РС и Полицијске управе Источно Сарајево.

Припадници ПУ Источно Сарајево поднијели су 43 извјештаја о почињеним кривичним дјелима и пријавила 44 особе, од чега је 13 повратника, док малољетника није било.

Начелник Сектора криминалистичке полиције ПУ Источно Сарајево Небојша Поповић стање је оцијенио као задовољавајуће те истакао да је по областима регистровано 45 кривичних дјела општег криминалитета, три КД привредног криминалитета, три КД у вези са злоупотребом опојних дрога и два КД против безбједности саобраћаја.

– У извјештајном периоду није било кривичних дјела, који би по начину извршења или насталим посљедицама довели до нарушавања стања безбједности или веће узнемирености грађана – рекао је Поповић.

Регистровано је 45 КД из области општег криминалитета, што је за 11 КД мање у односу на исти период прошле године. Од тога је 20 кривичних дјела по НН лицу.

Расвијетљено је 13 КД, тако да је коефицијент укупне расвијетљености 84.4 (у упоредном мјесецу 79.4), а коефицијент расвијетљености по НН је 65 (као и у упоредном мјесецу). Поднесено је 36 извјештаја о почињеним КД и пријављено је 37 особа.

Највише кривичних дјела из општег криминалитета регистровано је у Палама (23), Источној Илиџи (8), Рогатици (6).

Значајни показатељи су ти што КД против живота и тијела са већим степеном друштвене опасности нису регистрована, регистровано је једно КД разбојништво, починиоци су лишени слободе приликом извршења КД и регистрована су два КД крађа моторног возила (ниједно у упоредном мјесецу). Оба КД су расвијетљена и возила су враћена власницима.

Из области привредног криминалитета регистрована су три КД и то фалсификовање или уништавање службене исправе, недозвољена трговина и несавјестан рад у служби. Пријављена су три лица, а противправна имовинска корист је износила 6.000 КМ.

Начелник Сектора полиције у ПУ Источно Сарајево Милан Чворо новинарима је рекао да су по питању јавног реда и мира евидентирана 34 прекршаја, што је за 54.5 одсто више у односу на јул 2018. године, када су евидентирана 22 нарушавања јавног реда и мира.

– Регистрована су 44 прекршаја Закона о јавном реду и миру, што је за девет прекршаја више у односу на исти упоредни период у прошлој години – каже Чворо.

Поднесено је шест захтјева за покретање прекршајног поступка и издата 32 прекршајна налога против укупно 38 особа.

Нарушавања јавног реда и мира је најчешће било у општинама Истиочна Илиџа (12) и Источно Ново Сарајево (11). Најчешћа врста прекршаја су биле свађе и непристојно понашање, а највећи број прекршаја се десио на јавним мјестима.

Чворо каже да се у току јуна мјесеца догодило 68 саобраћајних несрећа или 13,9 одсто мање у односу на исти период прошле године, када је забиљежено 79 саобраћајних несрећа.

– Забиљежена је једна саобраћајна несрећа са погинулом особом, пет саобраћајних несрећа са теже повријеђеним особама, 13 саобраћајних несрећа са лакше повријеђеним особама, што је за три саобраћајне несреће више у односу на исти период прошле године – истиче Чворо.

Број саобраћајних несрећа са материјалном штетом је 49, што је за 2,2 одсто мање у односу на исти период прошле године. Погинула је једна особа, седам особа је теже повријеђено, а 21 лакше повријеђено у саобраћајним несрећама.

Регистровано је укупно 2.843 прекршаја из области безбједности саобраћаја, за 77,7 одсто више у односу на исти мјесец претходне године (1.595 прекршаја). Због кршења Закона о безбједности саобраћаја санкционисано је укупно 2.547 учесника у саобраћају.

Чворо је додао да ће на подручју Полицијске управе Источно Сарајево до краја овог мјесеца бити присутна контрола брзина “дуал” радаром.

ОДГОВОРИ

Молимо вас да унесете коментар!
Молимо вас да овдје унесете своје име