Стотину младих завршило програм ИТ преквалификације

0
111

У организацији Иновационог центра Бањалука, 100 најбољих кандидата прошло је програм ИТ преквалификације.

 

Пројекат је финансирало Министарства за научно-технолошки развој, високо образовање и информационо друштво са 300.000 КМ, те Завода за запошљавање Републике Српске са 200.000 КМ.

Сви кандидати су високообразовани и без тренутног запослења, старости од 24 до 40 година. Кандидати су обавили једномјесечну праксу у 28 копанија.

Циљ пројекта је смањење стопе незапослености младих и развој ИТ сектора у Републици Српској.

Министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Срђан Рајчевић рекао је да су кандидати током шестомјесечне обуке стекли знања и вјештине из области програмирања и пословно-комуникационих вјештина.

– Овим програмом преквалификације у Републици Српској имали смо намјеру да 100 високо образованих кандидата ИТ образујемо. Ријеч је о лицима која нису могла наћи запослење и Влада Српске им је обезбиједила интензивни шестомјесечни курс који је подразумијевао теоријску обуку и праксу у партнерским ИКТ компанијама – навео је Рајчевић.

Он је рекао да очекује да полазници нађу запослење у домаћим ИКТ компанијама, првенствено у онима које су учествовале у пројекту, што ће бити показатељ овог пројекта.

– Уколико будемо имали одређен просјек, више од 17 одсто, запослења од тих 100 кандидата и сљедеће године Влада и Министарство у сарадњи са ИЦБЛ спровешће сличан пројекат – најавио је Рајчевић.

Он је истакао да су сви кандидати успјешно завршили обуку, стекли „меке“ вјештине и одрадили праксу у партнерским ИКТ компанијама.

– Овим сертификатима сматрамо да имају базичне вјештине у домену програмирања и развоја софтвера с обзиром на курикулум који су поставили ИЦБЛ и предавачи са Електротехничког факултета Универзитета у Бањалуци и партнерских ИКТ компанија – рекао је Рајчевић.

Директор ИЦБЛ Драго Гверић рекао је да је програм ИТ преквалификације почео 19. априла за 100 најбољих кандидата и да су право учешћа имали сви високо образовани од 24 до 40 година који су се налазили на евиденцији Завода за запошљавање Републике Српске.

– Прије петостепеног тестирања кандидата обавили смо анализу са 30 ИКТ компанија из Српске да бисмо процијенили који су недостајећи профили и број радне снаге – додао је Гверић и појаснио да се испоставило да недостаје 115 радника у седам области, на основу чега је сачињен курикулум. .

 

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

four × four =