Путин и Си потписали изјаву о међународним односима: Кина и Русија против мијешања спољних сила и ширења НАТО

0
520
 Предсједници Кине и Русије Си Ђинпинг и Владимир Путин, који су се данас састали у Пекингу, потписали су заједничку изјаву о међународним односима, саопштио је Кремљ.

У изјави се истиче да двије земље намјеравају да се одупру мијешању спољних сила у унутрашње ствари суверених земаља и да се супротстављају дјеловању спољних сила на подривању безбједности, против „обојених револуција“.

У тексту се наводи да се двије земље противе даљем ширењу НАТО-а и позивају Сејверноатлантски савез да напусти идеологизоване приступе из времена хладног рата, преноси агенција РИА Новости.

Такође, Москва и Пекинг су позвали САД да одустану од распоређивања ракета средњег и малог домета у Европи.

Русија и Кина наглашавају да се противе формирању затворених блоковских структура и супротстављених табора у азијско-пацифичком региону.

-Русија и Кина улажу досљедне напоре да изграде равноправан, отворен, инклузиван систем безбједности који није против трећих страна у Азијско-пацифичком региону и који обезбјеђује мир, стабилност и просперитет – наведено је у изјави.

Истиче се да ниједна држава не може и не треба да обезбиједи своју безбједност независно од безбједности цијелог свијета и на рачун безбједности других држава.

Како се наводи, Кина се односи са разумијевањем и подржава приједлоге које је изнијела Руска Федерација о безбједносним гаранцијама у Европи, додаје се у тексту.

Русија сматра Тајван неодвојивим дијелом Кине и против је независности Тајвана у било ком облику, истакнуто је у заједничкој изјави.

Такође се наводи да су двије земље против политизације проблема поријекла вируса корона и додаје да је то питање за науку.

Русија и Кина намеравају да чврсто бране неприкосновеност резултата Другог свјетског рата и успостављеног послеријатног свјетског поретка.

Како се наводи, стране су сагласне да је демократија универзална вриједност, а не привилегија појединих држава и да је њена промоција и заштита заједнички задатак цијеле свјетске заједнице.

Такође, циљ Кине и Русије је јачање Шангајске организације за сарадњу и повећање њене улоге у обликовању полицентричног свјетског поретка заснованог на принципима одрживе безбједности. Двије земље су спремне да раде на јачању улоге АСЕАН-а као кључног елемента регионалне архитектуре.

Кина и Русија се, такође, залажу за једнака права на контролу интернета и сматрају неприхватљивим покушаје да се ограничи право на регулисање националних сегмената.

Путин је данас допутовао у Пекинг, где се састао са Сијем, а касније ће присуствовати церемонији отварања Зимских олимпијских игара.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here