Предложено да једна улица носи име Момчила Крајишника

0
596

Начелник општине Пале Бошко Југовић предложио је на данашњој сједници Скупштине општине да једна од паљанских улица носи име Момчила Крајишника, у част недавно преминулог првог предсједника Народне скупштине Републике Српске.

Југовић је рекао новинарима да ће то Скупштина прихватити као иницијативу, а да би комисија и одборници предложили која би то улица била.

„То ће сигурно бити одлучено на некој од наредних сједница“, додао је Југовић.

Крајишник је преминуо у уторак, 15. септембра, од посљедица заразе вирусом корона на Клиници интензивне медицине за нехируршке гране Универзитетског клиничког центра Републике Српске у Бањалуци, гдје је хоспитализован 30. августа.

Сахрањен је 17. септембра на гробљу Прибањ код Пала.

Био је један од оснивача Српске демократске странке /СДС/. На изборима 1990. године изабран је за посланика на листи СДС-а, а одмах затим и за предсједника Народне скупштине БиХ.

Након вишеструке мајоризације од коалиције СДА-ХДЗ и демонстративног изласка српских посланика из Скупштине БиХ, Момчило Крајишник је 25. октобра 1991. године изабран за предсједника Скупштине српског народа у БиХ. Исту функцију, убрзо преименовану у предсједник Народне скупштине Републике Српске, обављао је све до маја 1996. године.

На изборима 1996. године изабран је за српског члана Предсједништва БиХ на мандат од двије године. Исте године изабран је за члана Сената Српске.

Септембра 2006. године пред Хашким трибуналом проглашен је кривим за злочине против човјечности и осуђен на 20 година затвора.

Након што је одлежао двије трећине казне, дио у Схевенингену, а дио у британским затворима, Крајишник је пуштен на слободу 30. априла 2013. године. У Бањалуци и на Палама дочекан је са великим уважавањем као један од стваралаца Републике Српске.

По доласку на Пале, убрзо је основао Асоцијацију „Ствараоци Републике Српске“, чији је био предсједник.

Иза њега су остала дјеца Милош, Милица и Његош, унучад и брат Мирко.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here