Патријарх Иринеј: Срби су један народ са заједничком будућношћу

0
456
Његова светост патријарх српски Иринеј на почетку Манифестације “Дани Српске у Србији” изразио је наду да ће Срби у Републици Српској и Србији као један народ имати заједничку будућност.

 

“Тај народ има исти језик, веру, историју и културу”, рекао је патријарх Иринеј у видео-поруци приказаној у првој од шест колажних ТВ емисија, чије је емитовање синоћ почело на РТРС-у поводом манифестације која се ове године одржава у специфичним условима због епидемиолошке ситуације у вези са вирусом корона.

Патријарх Иринеј нагласио је да је српски народ некада био у једној држави, али да силом прилика, а великим дијелом и због дјела моћника овога свијета, данас живи у двије државе.

“Иако смо у две државе, ми смо један народ. Све нам је заједничко, прошлост, садашњост, а надамо се и будућност”, истакао је патријарх Иринеј у видео-поруци приказаној у првој од шест колажних ТВ емисија, које ће бити емитоване и на РТС-у и још 40 локалних станица у Србији.

Традиционална манифестација “Дани Српске у Србији” почела је синоћ приказивањем прве од шест колажних ТВ емисија, које ће се бавити институционалном, привредном сарадњом, као и сарадњом у науци, информационим технологијама, високом образовању.

Емисије ове манифестације, коју организује Представништво Републике Српске у Србији, биће посвећене и сарадњи градова и општина, те сарадњи у туризму, култури, просвјети, умјетности и основном и средњем образовању, а поруке ће упутити званичници Српске и Србије.

Манифестација “Дани Српске у Србији” почела је 2013. године са само три програма у једном граду, Београду, да би прошле године имала 23 програма у 26 извођења у градовима Србије од Суботице до Врања, од Вршца до Ужица.

Према програму, у вечерашњој другој колажној емисији ове манифестације, која је посвећена привредној сарадњи, гледаоци ће моћи да виде поздравне ријечи премијера Републике Српске Радована Вишковића и Србије Ане Брнабић, а гости ће бити министри пољопривреде Српске и Борис Пашалић и Србије Бранислав Недимовић, те Горан Рачић из Привредне коморе Бањалуке.

У сутрашњој, трећој емисији, посвећеној научно-техничкој сарадњи говориће министар за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Републике Српске Срђан Рајчевић и министар просвете, науке и технолошког развој Србије Младен Шарчевић.

Четврта емисија, биће на програму у понедјељак, 12. октобра, а бавиће се сарадњом градова и општина, а гости ће бити замјеник градоначелника Београда Горан Весић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, градоначелник Бањалуке Игор Радојичић, те предсједник Савеза градова и општина Републике Српске Љубиша Ћосић.

Петог дана манифестације, 13. октобра, биће приказана емисија посвећена туризму, у којој ће наступити министар трговине и туризма Републике Српске Сузана Гашић, директор Туристичке организације Републике Српске Нада Јовановић, Бранислав Кнежевић из Туристичке организације Новог Сада, а укључиће се и државни секретар за туризам у Министарству трговине, туризма и телекомуникације Србије Мирослав Кнежевић.

Посљедњег, шестог дана манифестације, 14. октобра, која је посвећена култури, просвјети, умјетности, основном и средњем образовању, наступиће министар просвјете и културе у Републике Српске Наталија Тривић, директор Народног позоришта Републике Српске Маја Додиг, глумац Љубо Божовић, а поруку ће послати директор Београдске филхармоније Иван Тасовац и предсједник Матице српске Драган Станић, као и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић.

Извршна продукција свих шест колажних тв емисија манифестације “Дани Српске у Србији” повјерена је РТРС-у, уз креативну подршку ЕТМ продукције.

Радио-телевизија Србије /РТС/ ће на свом Другом програму прве емисије “Дана Српске у Србији” емитовати 12, 13. и 14. октобра од 20.00 часова, а у данима потом премијерно и репризно ће емитовати и пратеће програме до 30. новембра.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here