Пандемија повећава јаз између богатих и сиромашних: Елита ужива у луксузу, радници се боре да плате рачуне

0
521
Милијардерима, међу којима су шеф „Амазона“ Џеф Безос и оснивач „Тесле“ Илон Маск, богатство се умножило током пандемије вируса корона, док су сиромашни на свијету суочени са много невоља постали још сиромашнији, саопштила је данас хуманитарна организација „Оксфам“, захтијевајући кораке за сузбијање неједнакости.

 

У извјештају под називом „Вирус неједнакости“ наводи се да нације имају „сужавајући прозор могућности“ за изградњу поштеног опоравка.

– Бићемо свједоци највећег пораста неједнакости откако се овакве евиденције раде – рекла је извршни директор агенције „Оскфам интернешенел“ Габријела Бучер.

Ова организација позивала је и раније на увођење већих пореза на богатство и снажнију заштиту радника.

– Економије усмјеравају богатство богатој елити која ужива у луксузу током пандемије, док се они на првој линији одбране од вируса – трговци и здравствени радници, боре да плате рачуне – наводи се у саопштењу.

Ковид 19 покренуо је економску олују која је најтеже погодила сиромашне и угрожене, а жене и маргинализовани радници суочени су с најгорим губицима посла.

Свјетска банка упозорава да би више од 100 милиона људи могло бити гурнуто у крајње сиромаштво.

У саопштењу „Оксфама“ наводи се да би могло потрајати више од деценије да се људи, који су запали у сиромаштво, врате на ниво од прије кризе.

У међувремену, колективно богатство свјетских милијардера порасло је за 3,9 милијарде долара између марта и децембра 2020. године и достигло 11,95 милијарди, наводи се у извјештају.

У истом временском периоду, десет најбогатијих људи – листа на којој воде Безос и Маск, а која укључује и извршног директора луксузне групе „ЛВМХ“ Бернарда Арноа, Била Гејтса из „Мајкрософта“ и извршног директора „Фејсбука“ Марка Зукерберга – биљеже раст нето богатства за 540 милијарди долара.

Та сума била би довољна да спријечи да ико падне у сиромаштво као резултат пандемије и плати вакцину за све на земљи, наводи се у саопштењу.

Пандемија означава „кључну тачку“ која је разоткрила економске разлике, наводи се у саопштењу, позивајући на веће порезе на богатство и корпорације, уз јачу заштиту радника.

Привремени порез на вишак добити 32 глобалне корпорације, које су највише профитирале током пандемије, могао би прикупити 104 милијарде долара за 2020. годину, саопштио је „Оксфам“.

Аналитичари кажу да је међународна сарадња кључ за увођење и примјену многих промјена, наводи АФП.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here