Петровић: Шест инвестиционих пројеката омогућиће вишедеценијску енергетску стабилност Српске

0
325

„Електропривреде Републике Српске“ /ЕРС/ једина је електропривреда у региону, а и шире која тренутно има уговорено милијарду и четири стотине милиона КМ на шест инвестиционих објеката и производњу 1.300 гигават часова електричне енргије што ће значити додатних 30 процената нове енергије у Републици Српској, истакао је генерални директор ове компаније Лука Петровић.

Петровић је истакао да ће ове инвестиције и пројекти Српској омогућити вишедеценијску стабилност у енергетском смислу.

„Ми сада имамо закључен уговор и коначно потврђен кредит од кинеске банке за потпуни завршетак ХЕ ‘Дабар’ снаге 160 мегавата, у току су радови на ХЕ ‘Бистрица’ снаге 38,5 мегавата, закључен је уговор и на ХЕ ‘Мрсово’ гдје смо ми преузели ту концесију и ЕРС ће бити њен власник, соларна електрана Требиње један коју радимо са Мађарима, вјетропарк Хргуд снаге 48 мегавата и пројекат хидоенергетског система Горња Дрина – Бук Бијела, Фоча и Паунци, који радимо заједно са Србијом“, прецизирао је Петровић.

Он је нагласио да ће ових шест пројеката значити нови живот ЕРС-а, стабилност и безбједност снабдјевања грађана и привреде електричном енергијом са могућношћу привлачења и страних инвестиција и страних привредника због дугорочно могућег снабдијавања електричном енергијом по повољним цијенама.

Петровић је рекао да је енергетика већ одавно најважније геополитичко питање, те да је Република Српска, у том погледу, стабилнија у односу на остале у региону јер има одређене вишкове електричне енергије, те да ни криза није утицала на ту чињеницу.

Према његовим ријечима, земље које немају вишкове електричне енергије су у великим проблемима, увозе је, плаћају по већим износима, префактуришу то својој привреди и грађанима, што се већ осјети у привреди Европи и региона јер је забиљежено смањење активности, ниске рецесије, одлазак људи, што је посљедица енергетске нестабилности.

„Једини излаз из те нестабилности јесу нови објекти и нови извори електричне енергије“, оцијенио је Петровић и додао да је веома важно да је Влада Републике Срске усвојила све приједлоге „Електропривреде Републике Српске“ којим желе да ојачају портфолио, а тај портфолио јесте изградња обновљивих извора електричне енергије

Петровић је навео да су још прије пар година препознали да иде период декарбонизација и да је немогуће изгради термоенергетски блок имајући у виду чењеницу и да се све банке повлаче из фонансирања, па чак и ремонта, а камоли реконстуркције или модернизације термоенергетског блока, те да треба урадити нешто друго, а то друго су управо вјетар, сунце и вода.

„Капитал је нова електрична енергија, капитал су објекти, али и људи које смо направили кроз ове припреме, развој, истраживања и пројектовање, извођење радова. Компанија ‘Интеграл инжињеринг’ је предњачила по кадру у односу на све остале и може да прати све ово што смо започели.

Данас је кадар највећи капитал и ми смо успјели да направимо тим од 30 до 50 људи који раде на ових шест инвестиција, а ти људи ће бити корисни и за будуће пројекте хидороенергетске и соларне енергије, као и вјетропаркове у Српској, али и у региону“, нагласио је Петровић.

Он је истакао да је веома важно што ЕРС има разумијевање за све пројекте Владе и руководства Републике Српске и што желе да се ЕРС развија.

Према његовим ријечима, енергетика је веома озбиљна област која ће доживјети нову димензију у наредних десет година примјеном смарт технологија.

„Ту ћемо добити и пријатељску помоћ Словеније, јер ако не будемо увели паметне технологије бићемо подстанари у властитој кући а странци ће узимати новац. Ми морамо развити планове за смарт технологије у енергетици и зато нам требају људи, треба нам кадар. Ко год данас упише технички факултет имаће сигуран посао у наредних 20, 30 година и разлог више да остане у Републици Српској“, рекао је Петровић за РТРС.

Он је рекао да све снаге треба усмјерити ка модернизацији, реконструкцији, новим инвестицијама и апсолутнуј контроли потрошње и производње електричне енергије.

„Ако не будемо контролисали то што имамо, нећемо моћи ни управљати и дешаваће нам се нестабилност и у производњи и у испоруци енергије. Морамо чувати оно што имамо и реализовати започето, јер је то цијело богатство“, закључио је Петровић.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here