Одобрена одлука о запошљавању скоро 3.400 незапослених

0
329

Управни одбор Завода за запошљавање Републике Српске донио је данас одлуку о одобравању запошљавања скоро 3.400 апликаната у оквиру три пројекта расписана у овој години.

Директор Завода Мирослав Вујичић рекао је да је ово друга одлука, с обзиром да је раније донесена одлука о одобравању запошљавања демобилисаних бораца.

Према његовим ријечима, први пројекат односи се на запошљавање циљних група у привреди и њиме је предвиђено запошљавање 1.070 лица, док је други пројект регресни поврат доприноса, за који је обезбијеђено пет милиона KМ и којим је обухваћено око 2.260 лица.

“Трећи пројекат је запошљавање Рома, који реализујемо заједно са Савјетом министара и њиме је обухваћено петнаестак лица”, рекао је Вујичић новинарима на Палама, након сједнице Управног одбора Завода за запошљавање.

Он је додао да је већ донесена одлука о одобравању средстава за пројекат “Заједно до посла”, а којим је обухваћено око 1.300 бивших бораца.

“Укупно ћемо у овој години запослити 4.700 незапослених, што није мали број”, рекао је Вујичић.

Директор Завода за запошљавање Републике Српске навео је да се на евиденцији Завода налази 80.000 лица и да се стање на тржишту рада значајно поправља у односу на прошлу годину.

“У прва четири мјесеца ове године са евиденције смо по основу запошљавања брисали 10.000 радника, што је 25 одсто више у односу на прошлу годину која је била заиста тешка”, истакао је Вујичић.

Помоћник министра рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Мира Васић подсјетила је да се тренутно реализују четири пројекта, а да се послодавци траже за пети – који се односи на подршку запошљавања дјеце погинулих бораца у статусу приправника са високом стручном спремом, којих је на евиденцији Завода за запошљавање било 77.

Васићева је апеловала да дјеца погинулих бораца и незапослени демобилисани борци и ратни војни инвалиди којима још 29. априла одобрена средства, 10.000 KМ по незапосленом лицу, што прије са Заводом приступе закључивању уговора.

Она је истакла да након потписивања уговора ова лица у првој транши добијају 7.000 KМ.

“До сада је потписано стотињак уговора, а двадесетак их је већ добило средства”, рекла је Васићева и додала да постоје сазнања да појединци одустају због услова.

Васићева је навела да услови нису драстични и да предвиђају регистрацију дјелатности, пријаву Пореској управи, мјеницу и рјешење о дјелатности.

“Овај пројекат је приоритет свих нас”, поручила је Васићева.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

2 × one =