Нова мјера Владе РС: Подстицаји послодавцима за повећање плата радницима

0
603
Влада Републике Српске утврдила је данас измјене и допуне Закона о подстицајима у привреди, по хитном поступку.

Приједлогом овог закона уведен је поступак додјеле подстицаја за повећање плате радника.

Важећим Законом о подстицајима у привреди РС, један од посебних услова за остваривање права на подстицај за повећање плате јесте да је почетни износ плате једнак или виши од најниже плате у РС.

– Како је у марту 2019. године најнижа зарада износила 450 КМ потребно је што хитније дјеловати како би се нормирало правило за утврђивање новог почетног износа плате, с обзиром на то да је у међувремену утврђена нова најнижа плата, која износи 520 КМ – појашњавају из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

С циљем очувања радних мјеста у околностима пословања која су узрокована корона вирусом, потребно је, додају, интервенисати и у правцу укидања ограничења да се право на подстицај може остварити само за раднике који су засновали радни однос најкасније до истека марта 2019. године.

Влада РС је на сједници утврдила и Приједлог закона о посредовању у промету непокретности који ће обезбиједити да за сваки посао посредовања у промету непокретности мора бити закључен уговор у писаној форми.

Осим тога, уводи се и обавезно осигурање од одговорности за штету коју би посредник обављањем посредовања могао да проузрокује налогодавцу.

Усвојена је и информација о активностима пројекта за конкурентну и иновативну домаћу економију – EU4Business.

Из  владе напомињу да ће своје дјеловање и рад наставити према препорукама Института за јавно здравство, уз поштовање прописаних мјера, а које подразумијевају дезинфекцију простора, ношење личне заштитне опреме и држање физичке дистанце.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here