МИП прекршио инструкцију; Из Српске траже оставку Милашиновићеве

0
90
Прекршена је инструкција српског члана и предсједавајућег Предсједништва Жељке Цвијановић. Од Мисије БиХ у Савјету Европе, тражила је да представник БиХ гласа против чланства самопроглашеног Косова у тој европској институцији. И поред тога, замјеник амбасадора Мисије БиХ Тања Милашиновић Мартиновић била је уздржана.

Од оваквог гласања, Република Српска се ограђује, каже предсједник Милорад Додик.

Из Београда, оштра порука – према земљама које нису подржале њену цјеловитост, мијењаће спољну политику.

То су данас поручили предсједник Александар Вучић и шеф српске дипломатије Ивица Дачић.

БиХ није признала независност тзв. Републике Косово и сходно томе представник БиХ на сједници Комитета министара Савјета Европе треба да гласа против чланства у Савјету Европе – јасно је написано у инстуркцији српског члана и предсједавајућег Предсједништва Жељке Цвијановић, коју је 21. априла упутила амбасадору Мисије БиХ у Савјету Европе Ивану Орлићу.

– Уважавајући званичну позицију БиХ према независности тзв. Републике Косово, Кабинет предсједавајуће Предсједништва БиХ затражио је од представника БиХ при Савјету Европе да гласа против отпочињања процедуре поводом захтјева за чланство тзв. „републике Косово“ у Савјету Европе – пише у инструкцији.

Да инструкција није уважена признаје амбасадор Иван Орлић, на друштвеним мрежама. Каже да је Тања Милашиновић Мартиновић гласала по његовим упутама.

– Моја замјеница је гласала по мојим упутама, а на основу инструкције Министарства спољних послова БиХ и подијељеног мишљења Предсједништва БиХ. Ја нисам антисрпски амбасадор, а моја замјеница још мање и све што радимо радимо у интересу БиХ, укључујући и Републику Српску – истакао је амбасадор БиХ у Савјету Европе Иван Орлић.

Република Српска се од оваквог гласања ограђује, јер не признаје самопроглашено Косово, истиче предсједник Милорад Додик. Каже да је Тању Милашиновић Мартиновић у Министарство иностраних послова у Савјету министара довео ПДП, а на садашњу позицију, мимо сагласности и воље Срба, послала Бисера Турковић.

– Тања Милашиновић била је амбасадор у Лондону, Бечу и отправник послова у Бриселу, све као кадар ПДП-а. Питао бих предсједника ПДП-а Бранислава Бореновића има ли образа, али одговор знам и ништа не питам – навео је Додик.

Из СНСД-а упозоравају да је овакво поступање у Савјету Европе рефлексија лошег функционисања БиХ и лошег кадрирања. Наводе да је Милашиновић Мартиновић два пута именована за амбасадора из квоте ПДП-а.

– То се десило први пут када је Иванић био министар вањских послова, а други пут такође из квоте СДС – ПДП када смо оно једно кратко вријеме дјеловали заједно СДС-ПДП- СНСД на нивоу заједничких институција – изјавила је замјеник предсједавајуће делегације Парламентарне скупштине БиХ у Парламентарној скупштини Савјета Европе Сњежана Новаковић Бурсаћ.

ПДП ово демантује. И за њих је, кажу, сраман уздржан став БиХ, а лоптицу пребацују на терен СНСД-а.

– Госпођа Тања Милашиновић није кадар ПДП-а она је била од почетка именована у Влади коју је састављао Милорад Додик, дакле она је кадар СНСД-а – истакла је посланик ПДП у НСРС Мирна Савић Бањац.

За предсједника републичког праламента, срамно је гласање у Савјету Европе, без правног покрића.

– Она треба да одмах поднесе оставку и да се извине народу Републике Српске и народу Србије – рекао је предсједник НСРС Ненад Стевандић.

Државни врх Србије непријатно је изненађен уздржаним ставом БиХ. Поручују да ће дубински промијенити однос према земљама које нису подржале цјеловитост Србије.

– Мислим да сам преко 70.000 пута изразио потврду територијалног интегритета БиХ, а ви сте уздржани око територијалног интегритета Србије. Ако неко не поштује територијални интегритет Србије, зашто бисмо ми поштовали њихов интегритет? – каже предсједник Србије Александар Вучић.

За предсједника Србије, одлука у Савјету Европе велика је срамота. Много тога, каже, било је неочекивано, па и уздржаност Украјине чији територијални интегритет Србија подржава. Изненађује, али позитивно, одлука Мађарске која је гласала против, иако је признала тзв. Косово. Уз Мађарску, Вучић је захвалио и Шпанији, Кипру, Румунији, Азербејџану, Грузији и онима који су подржали међународно право и Повељу УН.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here