Laza Kostić – velikan srpske žurnalistike

0
543

Profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Vladimir Barović održao je sinoć na Palama predavanje o Lazi Kostiću, koji je, kako je rekao, široj javnosti poznat kao veliki pjesnik, a zanimljivo je da se uglavnom predstavljao kao žurnalista i cijeli radni vijek živio od novinarskog posla.

“Laza Kostić u široj javnosti nije percipiran kao novinar, već kao pesnik i nacionalni radnik. Bio je veliki u svemu što je radio”, istakao je Barović na drugom predavanju u okviru ciklusa pod nazivom “Značajne ličnosti srpskog novinarstva”.

On je rekao da je Laza Kostić bio prvi predsjednik Srpskog novinarskog društva koje je ustanovljeno 1882. godine i dopisnik nekih od najuglednijih evropskih listova svog vremena.

Barović ističe da je Laza Kostić imao vizionarske ideje u oblasti žurnalistike – želio je da osnuje novinsku agenciju i sasvim nezavisan politički list, koji bi ličio na najbolje uređivane novine iz druge polovine 19. vijeka.

“Bio je vrstan novinar čuvene `Zastave` Svetozara Miletića, glavni urednik `Srpske nezavisnosti`, lista liberala Jovana Ristića, kao i glavni urednik `Glasa Crnogorca`, zvaničnog lista knjaževine Crne Gore u vreme vladavine Nikole Petrovića”, naglasio je Barović.

On je rekao da će do kraja godine održati još četiri predavanja o značajnim ličnostima koje su obilježile istoriju srpskog novinarstva i doprinijeli njegovom ukupnom razvoju.

“Predavanja ćemo nastaviti od septembra kada ćemo govoriti o Svetozaru Miletiću, Vladimiru Dedijeru, Jovanu Jovanoviću Zmaju i drugim ljudima koji su pisali o problemima srpskog naroda u BiH za vrijeme austro-ugarske okupacije i borili se za prava Srba, za njihovu kulturnu i prosvetnu emancipaciju”, kaže Barović.

Barović je istakao da je suština ovih predavanja da se govori o značajnim ličnostima srpskog novinarstva, istoriji srpske žurnalistike i o ljudima koje, nažalost, građani ne razumiju uvijek kao novinare.

Ciklus je počeo u maju, u organizaciji Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Kulturnog centra Pale, a na predavanjima će biti iznesene zanimljive biografije i manje poznati podaci o velikim istorijskim ličnostima koje su bile poznate kao urednici i novinari, a istovremeno su veoma značajne za šire kulturne, političke, umjetničke i civilizacijske tokove na području Republike Srpske i Srbije u prošlosti.

Vladimir Barović predavač je na Odsjeku za medijske studije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu i vanredni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Dobitnik je brojnih priznanja za rad u medijima i angažovanje u kriznim situacijama.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here