Кошарац: Интензивно се ради на отварању нових тржишта

0
675
Једнак третман у спољнотрговинском промету меса морају имати предузећа из Федерације и Републике Српске, што до сада није био случај. То је став министарства спољне трговине и економских односа, нагласио је министар Сташа Кошарац приликом обиласка месне индустрије ЗП Комерц из Вршана код Бијељине.

Он је рекао да ова месна индустрија може бити лидер у спољнотрговинском промету БиХ.

Додао је да је значајно за овакве компаније успостављање извоза за Турску, јер домаће тржиште не може да прими сву количину меса домаћих произвођача јунади.

– Наши партнери из Турске који су већ радили у БиХ одгађају нас сваких 15 дана, тако да ми овог момента не знамо тачан датум кад ће они да крену са извозом. Имамо информацију да су стигли у Србију и тамо креће већ сутра клање, па нас радује да би сигурно за десетак дана требало да крену и код нас – рекао је Љубиша Росић, директор месне индустрије ЗП Комерц Вршани.

Сташа Кошарац, министар спољне трговине и економских односа у СМ БиХ истиче да не жели да прејудицира, али сматра да је информација у вези извоза веома значајна, јер бисмо на тај начин, како је навео, рјешили се одређених вишкова у примарној производњи.

– Само у Бијељини код индивидуалних произвођача има преко 2.000 комада јунади, што довољно говори о чињеници да треба радити на томе да се на адекватан начин ослободимо вишкова у примарној производњи и тиме заштитимо наше капацитете и омогућимо им у том смислу даљи наставак активности – истакао је Кошарац.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here