Документ достављен Вучићу од раније познат свима

0
559
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се у документу који је достављен предсједнику Србије Александру Вучићу налази оно што се налазило у закључцима Народне скупштине и ставовима Владе о статусу Републике Српске и атидејтонском понашању високог представника, међународне заједнице и Уставног суда, те најавио да ће га послати и предсједнику Хрватске Зорану Милановићу, лидерима ПДП-а и СДА, Браниславу Бореновићу и Бакиру Изетбеговићу.

Додик је у изјави за Срну рекао да га чуди толики интерес за предстојећи састанак руководства Републике Српске са Вучићем, који је најављен за сриједу, с обзиром на то да су ови састанци редовни и у континуитету се одржавају у Београду или Бањалуци.

– Ми у континуитету разговарамо о политичким и економским питањима. Ништа се ту не дешава посебно осим онога што неки нису хтјели ни да прочитају и виде када се дешавало – рекао је Додик.

Он је подсјетио да је Влада Републике Српске прошле, претпрошле и претходних година доносила разне ставове и закључке у вези са статусом Српске и додао да је Вучићу прослијеђено оно што је званични документ Народне скупштине објављен у Службеном гласнику Републике Српске, од раније познат, доступан у форми информације и састоји се од закључака Народне скупштине Републике Српске, које је Влада дужена да проводи.

– Могли су сви то да увиде, па и предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић, који је сумњичав према раду Народне скупштине, али није сумњичав према раду британске обавјештајне службе, која је у функцији промоције таквих као што је он. Оно што се налазило у закључцима Народне скупштине и ставовима Владе у вези са статусом Републике Српске и атидејтонским понашањем високих представника, међународне заједнице и Уставног суда је документ који је достављен Вучићу – рекао је Додик.

Српски члан Предсједништва је нагласио да не мисли да је потребна било каква жестока реакција из Сарајева оних који покушавају да у свему виде нешто друго.

– Имали су прилику неколико година да се суоче са нашим ставовима. Нема никаквих скривених намјера и жеља, то је напросто једна чињенично-формална ситуација која је веома позната свакоме ко хоће то да види. Бореновићу никада није ни било стало до Републике Српске. Он је један обични парадер који је окупио галамџије око себе и мисли да се бави политиком. Дакле, није морао да зове било кога, па ни Вучића да би наводно он нешто сазнао. Требало је да чита Службени гласник, али он не чита и њему није стало ни до чега што је интерес Републике Српске. Њему је стало само до своје позиције и параде – рекао је Додик.

Имајући у виду да су ови документи масовно коментарисани у Федерацији БиХ, Додик је рекао да је забрињавајуће колико су људи паушални, јер су имали документ који је већ неколико година веома видљив, транспарентан и ништа посебно није додато, већ је искључиво везано за оно што је Народна скупштина усвојила као закључке и информацију коју је разматрала.

– Имам намјеру да тај исти документ пошаљем и предсједнику Хрватске Зорану Милановићу, да га упознам о ставовима Републике Српске, а послаћу га свима, па и лидеру СДА Бакиру Изетбеговићу да би могао прво да прочита па онда да нешто коментарише – рекао је Додик.

Он је оцијенио да је однос према Републици Српској увијек негативан и код Бореновића и Изетбеговића, који из потпуног офсајда све нападају, а не знају ни о чему се ради.

– Моје је као изабраног представника српског народа да поштујем одлуке Народне скупштине Републике Српске, њихове закључке и да по закључцима поступам. Бореновићево то није, јер да је хтио не би дозволио да његова партија гласа за промјену пословника у парламенту БиХ и неких других ствари које су ишле директно на штету Републике Српске. Он сада неком смишљеном позом заинтересованог, покушава нешто да каже – рекао је Додик.

Он је оцијенио као издајничку политику коју у континуитету воде Бореновић, Младен Иванић и други из ПДП-а и СДС-а, што није ништа непознато.

– Србија и Хрватска су потписале Оквирни мировни споразум, а сви анекси су потписани од Републике Српске, која има право да учествује у дејтонском процесу на начин како је то предвиђено и ништа друго се и не тражи. Бореновић то очигледно не разумије па се залијеће у то све, али у сваком случају видљиво је да све покушава да стави у неки облик предизборне кампање – рекао је Додик, који је лидер СНСД-а.

Он истиче да то СНСД-у уопште није потребно, него је, напротив, ПДП-у потребна предизборна кампања.

– Бореновић нема никаквог значаја и то се може видјети по кандидатурама. Ја могу већ данас рећи које ћемо општине добити, а добићемо их сигурно 50 од 63 у Републици Српској. Према томе, у том погледу није нам потребно никакво предизборно парадирање како он то види тако поједностављено и покушава да буде нешто смислен – поручио је Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here