Хумани људи помажу малољетницима са Пала

0
525

Тешка судбина малољетника, брата и сестре из паљанског насеља Подвитез, којима је почетком мјесеца преминуо једини родитељ, отац, покренула је бујицу хуманости широм Српске, БиХ, али и у дијаспори.

Општина је уз помоћ грађевинских фирми преузела обавезу санације трошне куће, а на намјенски текући рачун који је отворио Центар за социјални рад пристижу средства и од институција, суграђана, али и из регије и свијета.

На раскош и нису навикли, али губитак оца, јединог родитеља и хранитеља претежак је терет за нејака плећа дјевојчице од 15 година и младића којег је трагедија задесила неколико недјеља уочи пунољетства. Сутра пуни 18 година.

Старатељка, хумана жена која их је примила у свој дом, и пријатељи сигурно неће жалити труда да пунољетство буде обиљежено, али његову највећу бригу за сестрицом није лако одагнати.

Да посљедица попут јавног експонирања дјеце убудуће не би било побринуо се паљански центар за социјални рад.

– Сигуран сам у то да су сви жељели најбоље, али није увијек то најбоље и за дјецу, ако је пропуштена комуникација. Они морају имати бригу према законима, прописима и нашој одговорности – нагласио је директор Центра за социјални рад Пале Срђан Баралић.

Општина Пале и овдашња грађевинска предузећа преузели су бригу за санацију куће која ће почети у понедјељак.

Покренут је и поступак за додјелу пензије.

У помоћ дјеци лично се укључио премијер Републике Српске Радован Вишковић, помажу појединци и удружења из регије и свијета, попут канадског друштва „Срби за Србе“.

Прве су, ипак, прискочиле комшије, пријатељи и школски другови.

Младић школовање приводи крају и нада се да ће се запослити и тако помоћи сестри.

Дом ће бити обновљен, али губитак оца остаје ненадокнадив.

На лијепе жеље за пунољетство и будућност младић узвраћа захвалношћу за све до сада учињено за сестру и њега.

Можемо и више, не смијемо их заборавити.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

13 + nineteen =