ЕРС о поскупљењу струје привреди: Сви морају одабрати снабдјеваче, нудимо најповољније услове

0
40

Електродистрибутивна предузећа су до 1. јуна ове године обавијестила све купце појединачно да изаберу новог снабдјевача струјом на тржишту, а што је обавеза купаца на основу измјена и допуна Правилника о снабдијевању квалификованог купца електричном енергијом и поступку промјене снабдјевача од 19. марта ове године, наводе из Електропривреде РС, одговарајући на питање зашто су ових дана послали великим потрошачима струје из привреде нове уговоре о снабдијевању, а који подразумијевају и поскупљење струје.
Слање ових уговора је, подсјећамо, подигло приличну буру међу привредницима који су велики потрошачи струје у РС, с обзиром на то да цијена струје према вишој тарифи од 1. септембра треба да буде већа за око четири одсто, а према нижој тарифи за чак око 40 одсто. Привредници су незадовољни и што су те уговоре добили свега десетак дана пред почетак њихове примјене.

Из ЕРС, међутим, наводе да тренутно у БиХ има више од 20 регистрованих снабдјевача електричне енергије, али и да по њиховим сазнањима, нико не нуди боље услове од њих.
– У складу са промјенама у електроенергетском сектору, и обавезујућим одлукама надлежних регулаторних тијела, ЕРС настоји да својим активностима и поступцима буде конкурентна и препознатљива на тржишту електричне енергије у РС. У том смислу су спроведене и активности, као резултат обавезујућих одлука РЕРС, у свјетлу отварања тржишта и жеље ЕРС да задржи ове купце у тржишној утакмици. Према нашим сазнањима, у овом тренутку нико од регистрованих снабдјевача није у могућности да понуди повољније тржишне услове од оних које је понудила ЕРС – наводе из службе за информисање ЕРС.

Како истичу, потрошачи електричне енергије на напонском нивоу 110кВ, 35кВ, и 10 кВ, на којем се напаја и дио привреде, имају обавезу да до 1. септембра ове године нађу новог снабдјевача струјом, а на основу измјена Правилника о снабдјевању из марта. Тим правилником је, додају, између осталог, ограничено и трајање резервног снабдијевања на 60 дана, а на које су сви ови потрошачи у РС својевременои прешли “због ниске цијене струје у РС и ниске цијене резервног снабдијевања”.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

4 × four =