Додик: Одлука Уставног суда БиХ о земљишту флагрантни „државни удар“

0
192
Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик упозорио је да је најновија одлука Уставног суда БиХ флагрантни „државни удар“, јер представља атак на територијалну организацију према којој Републици Српској припада 49 одсто, а Федерацији БиХ 51 одсто територије.

– У члану I/1 Устава БиХ наводи се да БиХ сада функционише са модификованом унутрашњом структуром и са постојећим међународно признатим границама. У преводу, територија припада ентитетима, поштујући и Анекс два Дејтонског споразума, који говори о међуентитетској граници, а спољна граница представља међународно признату границу БиХ – појаснио је Додик.
Он је нагласио да „државна имовина никако не може бити имовина БиХ, јер БиХ нема одредницу ‘држава’ или ‘република’, нити било коју другу“.

– Имовина може искључиво бити у власништву Републике Српске и ФБиХ, док БиХ има само границу. Постоји знак једнакости између замљишта и територије, а територија искључиво припада ентитетима. Уставни основ за посљедњу одлуку Уставног суда је потпуно неприхватљив, стога је потребно да институције Републике Српске предузму све неопходне активности да заштите дејтонску структуру БиХ и аутономију Републике Српске – оцијенио је српски члан Предсједништва БиХ.

Он је нагласио да је одлука Уставног суда БиХ политичка и одговор Републике Српске неће изостати.

– Ово је наша „црвена линија“ за правосудни апарат БиХ који изгледа не ради ништа друго него покушава да намеће неправна рјешења и пресуђује Републици Српској, почев од грба, химне, заставе, Дана Републике па све до територије – констатовао је Додик.
Констатујући да се Уставни суд БиХ не понаша као суд, Додик је рекао Срни да његове одлуке сугеришу да је Уставни суд БиХ постратна јединица муслимана која треба у судници да заврши оно што муслимани нису могли у рату.

– Кад је већ тако, нека нико не сумња да ћемо се борити за своја уставом загарантована права, као што смо се борили за Републику Српску – поручио је Додик.

Шеф Посланичког клуба ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Дарко Бањац сматра да Република Српска има механизме да не спроводи одлуке Уставног суда БиХ које нису засноване на праву и супротне су Дејтонском споразуму.

– Република Српска има механизме да не спроводи одлуке Уставног суда БиХ зато што такве одлуке нису засноване на праву, Дејтонском споразуму, већ на политичким одлукама појединих лобија и дијела међународне заједнице – рекао је Бањац.

Бањац је упозорио да оваквим понашањем Уставни суд БиХ и дио међународне заједнице све више доприносе да БиХ не успије као пројекат, односно буде неодржива.

– Уставни суд БиХ, који већину пресуда доноси прегласавањем уз помоћ страних судија, требало би што прије да престане да постоји и да се у његов рад уведу домаће судије – закључио је Бањац. Предсједник СДС-а Мирко Шаровић је истакао да оно што је на територији Републике Српске треба да припада Српској, те да о томе треба расправљати на сједници Народне скупштине Републике Српске.

Уставни суд БиХ утврдио је раније да је Уставу БиХ супротан члан 53 Закона о пољопривредном земљишту Српске којим је прописано да предметно пољопривредно земљиште које је јавно добро, односно државно власништво, по сили закона постаје власништво и посјед Српске.

Уставни суд сматра да је ријеч о „искључивој надлежности БиХ у регулисању питања државне имовине“.

Народна скупштина је лани усвојила Закон о пољопривредном земљишту, којим је дефинисано да је државно пољопривредно земљиште својина Српске.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

three × 4 =