Одржан други циклус радионица – тренинг вршњачких едукатора

0
444
 У оквиру пројекта „Млади у акцији – развијање и спровођење програма за сузбијање малољетничке делинквенције“ на Палама је одржан други циклус радионица у оквиру тренинга вршњачких едукатора за ученике Средњошколског центра Пале.

„Форум театар из Источног Сарајева наставља да едукује младе с циљем сузбијања малољетниче делинквенције у оквиру овог пројекта, чија је реализација покренута у Средњошколском центру Пале почетком новембра прошле године с циљем промоције здравог начина живота и подизања свијести о родној равноправности код младића и дјевојака, едукацијом о темама које имају велики друштвени значај“, каже за Срну координатор пројекта Александра Митрић Штифанић.

Према њеним ријечима, овај пројекат представља стратегију за изградњу и рјешавање важних животних проблема младих у периоду њиховог преласка у доба ране зрелости.

Она наглашава да су млади вршњачки едукатори, чланови Клуба младих који је формиран у оквиру пројекта, током децембра прошли први циклус едукације о темама „Род и пол“, „Шта је насиље?“ и „Етикетирање“.

Теме другог циклуса пројекта, односно завршног тренинга за вршњачке едукаторе су „Од насиља до поштовања у интимним везама“, „Шта су дроге, разговор о алкохолу и алкохолизму“, те „Здравље, полно преносиве болести ХИВ и АИДС“, након чега ће вјештине презентовања едукатори показати путем радионица у школи, преносећи стечено знање својим вршњацима.

„Посебно је значајна сарадња са Асоцијацијом жИкс-ипсилонж из Сарајева чији су лидери и тренери вршњачких едукатора са дугогодишњим искуством на пољу едукације и превенције насиља међу младићима и дјевојкама у БиХ Амер Џекман и Феђа Мехмедовић. Они су кроз први и други циклус едукације младе вршњачке едукаторе обучили и оснажили да храбро крену у ову значајну мисију“, истиче Штифанићева.

Према њеним ријечима, приликом реализације едукативних активности пројекта примјењује се Програм „Ипсилон – иновативни приступ у превенцији родно заснованог насиља и промоцији здравих животних стилова код младића и дјевојака“, кроз вршњачку едукацију.

Програм „Ипсилон“ фокусиран је на рјешавање питања родне неједнакости, пракси штетних по здравље и насиље у свакодневном животу младића и дјевојака од 14 до 19 година у школама и локалној заједници.

„У оквиру рада Клуба младих до сада су реализоване и двије новинарске радионице, на којима су се чланови упознали о основним новинарским формама изражавања и како се пишу вијести, саопштења, информације, интервјуи, те како препознати лажну вијест у медијима. Водитељ радионице је Огњен Беговић, новинар Новинске агенције Републике Српске – СРНА“, наводи Штифанићева.

Она најављује да ће у наредном периоду, у оквиру Клуба младих бити реализоване видео и креативне радионице, с циљем квалитетнијег и креативнијег спровођења слободног времена младих у Палама.

Циљ формираног Клуба младих јесте да позитивно дјелује у школи и локалној средини, а својим активностима покаже колико су лоше навике штетне за младе људе, како их промијенити едукацијом и осмишљеним активностима.

Други циклус радионица у оквиру тренинга вршњачких едукатора за ученике Средњошколског центра Пале одржан је протеклог викенда у Прес-центру Спортског центра „Пеки“ на Палама.

Постави одговор

Молимо унесите свој коментар!
Овдје унесите своје име

8 − 5 =