Додик: Иза приче о икони крије се обрачун Украјинаца са мном

0
437
Српски члан и предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да икона коју је поклонио руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову није припадала некој институцији Украјине или њиховој цркви, те сматра да се иза свега крије обрачун Украјинаца са њим због изјаве о Криму.

 

– Траже да вратимо икону, али не дају никакав доказ на основу чега то захтијевају. Ако постоји било какав папир, извинићу се и вратити икону – рекао је Додик.

Додик је појаснио да му је један човјек, кога не би могао назвати чак ни познаником, а који је 25 година живио у Русији, рекао да има породичну икону и да је вољан да се она врати у Русију.

Додик је поновио да је преко Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ од Интерпола добијена информација да нема потражње за том иконом и да је од Украјине затражено да достави податке да ли је она потраживана, као нестала на дан када је Лавров био у Сарајеву у посјети и примио овај поклон.

– До данас нисмо добили потврду. Ниједан државни орган Украјине не потражује ту икону. Покренут је и правосудни поступак у Сарајеву, па ћемо чекати његово окончање – рекао је Додик за „Политику“.

Према његовим ријечима, то није реликвија која је припадала некој институцији Украјине или њиховој цркви, која је била под јурисдикцијом Руске православне цркве.

Он сматра да се иза свега крије обрачун Украјинаца са њим, јер је познат по томе што је за Крим рекао да је природно право Русије да њим управља, што и сада мисли, а да Сарајево једва чека да отвори још један правосудни случај као и раније, само да би имали чиме „да машу над главом“, што је политика спремљена за све Србе.

Неће бити добро ако се владика Григорије одлучи за политику

Милорад Додик сматра да неће бити добро ако се владика Григорије одлучи за политички ангажман.

– Ми не би требало да се петљамо и мијешамо у те политичке процесе, али ми често говоре да је владика Григорије најавио неку врсту својих политичких ангажмана, иако ја то нисам тако разумио – рекао је Додик за „Политику“.

Он је истакао да треба задржати добар однос Цркве и државе, али да се одмакну црквени од државних послова и обратно.

– Превазилазимо многе фрустрирајуће проблеме, као што су подјеле на четнике и партизане, и никаква друга поларизација нам не треба – рекао је Додик.

Коментари

Please enter your comment!
Please enter your name here